baba oğul
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Çocuk eğitimin de yapılan 9 hata

Aşağa gitmek

Çocuk eğitimin de yapılan 9 hata Empty Çocuk eğitimin de yapılan 9 hata

Mesaj  Admin Çarş. Şub. 03, 2016 12:18 pm

Çocuk eğitimin de yapılan 9 hata
1 sene önce ekleyen Kübra Sülükoğlu 3
Çocuk eğitimin de yapılan bir çok hatalar vardır. Bunlardan sadece 9 unu burada belirteceğiz.

1)Çocuğa yalan söylemek! Birçoğumuz küçüklüğümüzde ki şu tabloyu yaşamışızdır “aç yavrum ağzını bu son kaşık, hadi bu son kaşık, ne olur bak bu son kaşık…” böylelikle son kaşıkların haddi hesabı kesilmez. Ve çocuğa aslında yalan söylemeyi öğreten maalesef anne-babalardır. Yemek yedirmeyi mi kolaylaştırmak istiyorsunuz babaanne yöntemi dediğimiz yöntemle çocuğunuza daha kolay bir şekilde yemek yedirebilirsiniz. Nasıl mı? Çocuğun sevmediği bir yiyecek örneğin ıspanak, pırasa vs. yemeğinden sonra onun sevdiği bir yiyecekle ödüllendirerek yani “yemeğini bitirirsen tatlını yiyebilirsin” gibi basit bir ifade ile yemeği yemesine ikna edebilirsiniz.

2)Söz verdiğiniz zaman tutmamak! Eğer çocuğunuza verdiğiniz basit bir söz örneğin işlerim bitsin seninle parka gideceğiz. Eğer işiniz bittiğinde onu parka götürmezseniz, çocukta oluşan intiba demek ki bir şeyi yapcam desem bile aslında yapmayabilirim. Yani ileri ki yaşlara örneğin 12-13 yaşlarına gelmiş olan çocuğunuzdan odasını toplamasını istediğinizde sürekli sizi erteleyecek yapcam dediği halde yapmayacaktır.

3)Çocuğun saldırgan davranışlarına şiddet ile karşılık vermek! Eğer çocuğunuzun saldırganca davranışlarına bu şekilde karşılık verirseniz ileride bu tip davranışlarda vurarak çözüm aramasına sebep olur.

4)Çocuğunuzu teknolojiye bağımlı kılmak! Evet, teknolojinin ilerlemesi ile birçok evde artık televizyon en basit alet olarak kalıyor ve çocuklarınız bu aletlerle iç içe büyüyor. Siz ev işini rahat yapmak için çocuğunuzu TV, ipadvs. başında saatlerce çizgi film izlemeye bırakmanız hem çocuğunuzun fiziksel gelişimine hem de zihinsel gelişimine zarar verir. Çocuğunuzu iş yaparken TV başına dikmek yerine size yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz. Çocuklarınızın ekran karşısında geçirdiği süreyi kısaltmanız onların yaratıcı olmalarını sağlar ve agresifliklerini azaltır.

5)Çocuğunuzu dinlememek! Çocuğunuz size bir şey anlattığı zaman onu ilgi ve merakla dinleyin. Unutmayın ki siz çocuğunuz önündeki bir rol modelsiniz ve oda sizi dinlemeyebilir. Eğer çocuğunuz size bir şey anlatmaya çalışıyorsa onu dinleyin.

6)Çocuğun her isteğini yapmak! Çocuğunuzun her istediğini alıyorsanız, her konuşma da sözünüzü kesip o başlıyorsa hatta ve hatta siz arkadaşlarınızla konuşurken sizi susturmak ve ilgi çekmek için bağırıp çağırıyorsa ortada ciddi problemler olabilir. Çocuğunuza her istediği oyuncağı almayın mesela iki farklı boyutlarda araba olsun siz ona büyük arabayı alacakken çocuğunuz ekstradan küçük arabalardan da isteyebilir ona sakin bir dil ile sadece bir oyuncak alabileceğinizi anlatın ve istediği arabayı seçmesine izin verin doğal olarak çocuğunuz büyük olan arabayı alacak ve küçüğü bırakacaktır. Eğer sözünüze karışıp onunla ilgilenmenizi istiyorsa ona belli bir zaman tanıyın örneğin arkadaşımla konuşmamı bitirdiğim zaman seninle ilgileneceğim o zamana kadar sen de oyuncaklarınla zaman geçirebilirsin diyebilirsiniz.

7)Çocuğunuza zamanı nasıl kullanabileceği öğretin! Eğer çocuğunuz okula zamanında yetişemiyor, dışarı çıkmak için hazırlanırken çok oyalanıyor ise çocuk zamanı nasıl kullanacağını bilmiyor olabilir. Bu yüzden onlara zamanı doğru kullanarak işlerini ve ödevlerini zamanında yaparak başarılı olabileceklerini anlatın. Mesela dışarı çıkmak için hazırlanmanız gerekiyor çocuğunuza bu hazırlık için 10 dakika verin ve ara ara kontrol edin. Eğer çocuğunuz bir parkta oyun oynuyorsa ona oyunu bitirmek için son 5 dakika deyin. 2 dakika kala on bunu hatırlatın son olarak ona seçenek sunun gitmeden önce salıncağa mı binmek istersin yoksa tahterevalliye mi? Şeklinde yönlendirme yaparak onu zaman konusunda hem eğitmiş olursunuz hem de sorunsuz bir şekilde eve gidebilirsiniz.

8)Kural koymamak! Kuralsız olan bir ailede sorumluluk bilinci gelişmez. Kural aile üyelerince belirlenip basit ve anlaşılır bir dille koyulmalı ve uygulanmalıdır. Özellikle çocuklar için kural koyduğunuz zaman örneğin spesifik bilgiler vererek ısırmak saç çekmek tekme atmak yok diye kural koydunuz çocuğunuz yumruk atarak ama bu kuralda yok diyerek kendini savunabilir. Bu tip durumların yaşanmaması için birbirinizin canını acıtmak yok gibi geneli ifade eden bir kural koyabilirsiniz.

9)Çocuğunuzu kendinize bağımlı yetiştirmek! Eğer çocuğunuz bir yerini incitmesin diye ona karşı her zaman koruyucu tavır geliştiriyor, onun ödevlerini yapıp çantasını hazırlıyorsanız, bir yere giderek sürekli elinden tutuyor ve onun elinizi bırakmasına kendi başına yürümesine izin vermiyorsanız, onlara beceriksizliği öğretiyorsunuz demektir. Çocuğunuz bir süre sonra ödevlerini yapması gerekenin siz olduğunuzu düşünecek, siz olmadan her hangi bir yere gitmeye korkacak, sorumluluklarının farkına varamayacaktır. Ona sorumluluk almayı öğretin ve cesaretlendirin.

Yazan: Kübra Sülükoğlu

Kaynakça:
Jeryy Wyckoff Phd, Barbara C. Unell; Bağırıp Çağırmadan ya da Dövemeden Çocuk Terbiyesi
Ali Çankırılı; Çocuklara Söz Geçirme Sanatı
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 4941
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 51

https://moral.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz