baba oğul
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PIRASANIN YARARLARI

Aşağa gitmek

PIRASANIN YARARLARI Empty PIRASANIN YARARLARI

Mesaj  Admin Perş. Mart 24, 2011 4:02 pm

Pırasanın Faydaları
PIRASA: Bol miktarda C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir içeren pırasa besin değeri yüksek bir gıdadır.

Pırasanın Faydaları: Vücuda kuvvet verir. Kan yapar ve kansızlığa iyi gelir. Sindirim sistemi için çok yararlıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Sinirleri kuvvetlendirir. Böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştırır ve güçlendirir. Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Vücudu ve kanı temizler. Astım, romatizma, egzama ve damar sertliğine karşı faydalıdır. İdrar söktürücüdür. Bağırsakları yumuşatır ve Kabızlığı giderir. Basur şikâyetlerine karşı oldukça faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Kansere karşı koruyucudur.

Pırasa Nasıl Kullanılır? Pırasa yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Pırasa tohumu yenilmeye devam edilirse basuru iyileştirmeye yardımcı olur. Pırasanın beyazı iyice sıkılarak elde edilen su cilde parlaklık verir. Bu su sütle karıştırılıp sivilcelere sürülürse iyi gelir.

Pırasanın bol vitaminleri, mineralleri ve çeşitli nitritleri ile çok şifa verici özelliği bulunduğunu vurgulayan uzmanlar, mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları, damar sertliği için faydalı olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, pırasa yemeğinin, bağırsaklara yumuşaklık verip pekliği giderdiğini, hemoroidi olanlara da ferahlık sağladığını bildiriyor. Uzmanlar, pırasa çorbasının, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ve vücutta birikmiş üre asidi ve ürat tuzlarını dışarı attığını ifade ediyor.Tüm bölümleri keskin kokulu olan pırasanın, beyaz ve yeşil kısımlarıyla zeytinyağlı ve sadeyağlı yemekleri, yalnızca beyaz kısımlarıyla dolması, mücveri ve paça denilen özel yemeği yapılır. Pırasa, sebze çorbalarına katılır, börek içi olarak da kullanılır.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. çiğ (pişirilmemiş) pırasanın içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 25 kalori; 1,8 gr. protein; 4,6 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 1.3 gr. lif: 27 mgr. fosfor; 60 mgr. kalsiyum; 2 mgr. demir; 6,4 mgr. sodyum; 278 mgr. potasyum: 12,5 mgr. magnezyum; 0,07 mgr. B1 vitamini; 0,4 mgr. B3 vitamini ve 15 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda görüleceği gibi, içerdiği potasyum, demir, kalsiyum mineralleri ve özellikle yüksek orandaki lifi nedeniyle önemli bir besin maddesi oluşunun yanı sıra;

o Pırasa şurubu göğsü yumuşatır ve öksürüğe iyi gelir. Güçlü bir balgam söktürücüdür: Bunun için pırasanın beyaz ve yeşil kısımları ince ince kıyılarak suda iyice kaynatılıp süzülür. Böylece elde edilen şuruptan günde 2-3 bardak içilir.

o Ayrıca pırasa idrar söktürücüdür. Sindirimi kolaylaştırır: Bu etkilerinden yararlanmak için bolca pırasa yenilmelidir.


Kış aylarında bol tüketilen pırasanın içinde bol miktarda C vitamini bulunmaktadır.

Çiğ halde yenilirse kan yapar, yemek borusundaki iltihapları temizler. Sıkılmış bir fincan

pırasa suyu yatmadan önce içilirse öksürüğü keser, bağırsakları ve göğüsü yumuşatır.

Ayrıcakanda biriken ürenin temizlenmesinde yardımcı olur.


Pırasa Faydaları:

* Vücuda kuvvet verir.
* İdrar söktürür.
* Şurubu göğsü yumuşatır,
* öksürüğü keser.
* Astım ve egzamada faydalıdır.
* İştahsızlığı giderir.
* Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
* Romatizma, mafsal ağrıları, damar sertliği, böbrek hastalıkları, üremi ve idrar tutukluğunda faydalıdır.
* Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur.
* Suyu yüzdeki sivilce ve lekelere faydalıdır.
* Sinirleri kuvvetlendirir.
* Kabızlığı giderir.
* Basur memeleri için faydalıdır.
* Arı sokmasında da kullanılır.

Uzmanlar; pırasanın birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını ancak çiğ olarak yenmesi haline baş ağrısına neden olduğunu belirtti.

Pırasanın faydaları Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Koç, pırasanın çiğ olarak yendiği zaman baş ağrısı yaptığını söyleyerek bunun yanı sıra faydaları'nın da çok fazla olduğunu açıkladı.

Pırasanın, içinde bulunan şekerli maddelerin ve vitaminlerin yeni doğum yapan kadınların sütün artmasını sağladığını söyleyen Doç. Dr. Hüseyin Koç; "Pırasa, ihtiva ettiği iyot ile vücudu güzelleştirir, kükürt cildi yumuşatır, kalsiyum kemikleri kuvvetlendirir, potasyum adaleleri dolgunlaştırır.

Pişmiş pırasa suyu, ateşli olmayan basura iyi gelir" dedi. Pırasanın mide ve böbrek hastalıklarına da iyi geldiğini belirten Koç; ayrıca pırasanın; kum ve taş düşürmede yardımcı olması, sinirleri güçlendirmesi, iştah artırması, kabızlığı önlemesi, idrar söktürmesi,damar sertliğini gidermesi, romatizma ağrılarına iyi gelmesi nedeniyle halk arasında da sık kullanıldığını sözlerine ekledi.


Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 4941
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 51

https://moral.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz