Gaz yapan besinler
Gaz yapan besinler
Gaz yapan besinler
Yemek yedikten sonra yaşanan gaz problemi bireylerin hayat kalitesini düşüren önemli bir unsurdur. Genellikle basit hayat tarzı değişiklikleriyle kontrol altına alınabilir. Medikal tedavi gören bireylerin de ilaç desteğinin yanında beslenme düzeninde değişiklikler yapmaları gerekir. Karındaki şişlik bireyleri hem fiziksel hem de sosyal olarak etkilemektedir. Özellikle kıyafet tercihlerinde bireyleri kısıtlayabilir. Çünkü öğle yemeğinden sonra oluşan şişkinlikler sıkı bir pantolon ya da kıyafet giydiyseniz sizi rahatsız edecektir. Bu yüzden kişileri ruhen de etkilemektedir. Genellikle sezaryen, mide ve barsak ameliyatı gibi cerrahi müdahalelerden sonra da hastalara bir süre gazsız beslenmeleri önerilir. Çünkü tüketilen besinler kişide dayanılmaz agrılara yol açabilir. Peki nedir bu gaz yapıcı besinler ve hangi değişklikler ile diyetin gaz problemi azaltılabilir?
GAZ YAPICI BESİNLER
Pırasa, karnabahar, brokoli, lahana, kereviz, enginar, turp, bezelye gibi sebzeler
Kurubaklagiller ( nohut, kurufasulye, mercimek)
Baklagil çorbaları ( mercimek, ezogelin çorba ..)
Portakal, kavun, kiraz gibi meyveler
Soğuk süt , ayran
Soğuk tüketilen yiyecekler
Gazlı içecekler
Kepekli ekmek
Bütün yağlı yiyecekler, kızartmalar, kavurmalar,
Sucuk, salam, sosis, pastırma,
Alkollü içecekler,
Çok soğuk ve sıcak besinler,
Koyu çay ve kahve,
Acılı baharatlar.
ÖNERİLER
Azar azar ve sık besleniniz,
Günde 5-6 öğün tüketiniz,
Yemeklerinizi bol çiğneğiniz,
Yavaş yemek yiyiniz,
Yemeklerinizi ılık tercih ediniz,
Süt ve yoğurt gaz yapabilir fakat , muhallebi , sütlaç veya yayla çorbası tüketilebilir .
Yemek yerken konuşmayınız.
Pipetle içeçecek içmeyiniz.
Gazlı içecek tüketmeyiniz.
Yemek yedikten sonra yaşanan gaz problemi bireylerin hayat kalitesini düşüren önemli bir unsurdur. Genellikle basit hayat tarzı değişiklikleriyle kontrol altına alınabilir. Medikal tedavi gören bireylerin de ilaç desteğinin yanında beslenme düzeninde değişiklikler yapmaları gerekir. Karındaki şişlik bireyleri hem fiziksel hem de sosyal olarak etkilemektedir. Özellikle kıyafet tercihlerinde bireyleri kısıtlayabilir. Çünkü öğle yemeğinden sonra oluşan şişkinlikler sıkı bir pantolon ya da kıyafet giydiyseniz sizi rahatsız edecektir. Bu yüzden kişileri ruhen de etkilemektedir. Genellikle sezaryen, mide ve barsak ameliyatı gibi cerrahi müdahalelerden sonra da hastalara bir süre gazsız beslenmeleri önerilir. Çünkü tüketilen besinler kişide dayanılmaz agrılara yol açabilir. Peki nedir bu gaz yapıcı besinler ve hangi değişklikler ile diyetin gaz problemi azaltılabilir?
GAZ YAPICI BESİNLER
Pırasa, karnabahar, brokoli, lahana, kereviz, enginar, turp, bezelye gibi sebzeler
Kurubaklagiller ( nohut, kurufasulye, mercimek)
Baklagil çorbaları ( mercimek, ezogelin çorba ..)
Portakal, kavun, kiraz gibi meyveler
Soğuk süt , ayran
Soğuk tüketilen yiyecekler
Gazlı içecekler
Kepekli ekmek
Bütün yağlı yiyecekler, kızartmalar, kavurmalar,
Sucuk, salam, sosis, pastırma,
Alkollü içecekler,
Çok soğuk ve sıcak besinler,
Koyu çay ve kahve,
Acılı baharatlar.
ÖNERİLER
Azar azar ve sık besleniniz,
Günde 5-6 öğün tüketiniz,
Yemeklerinizi bol çiğneğiniz,
Yavaş yemek yiyiniz,
Yemeklerinizi ılık tercih ediniz,
Süt ve yoğurt gaz yapabilir fakat , muhallebi , sütlaç veya yayla çorbası tüketilebilir .
Yemek yerken konuşmayınız.
Pipetle içeçecek içmeyiniz.
Gazlı içecek tüketmeyiniz.
Similar topics
» FATİH'İFATİH YAPAN KİM?EĞİTİMDE TOPLAM KALİTE
» K Vitamini Bulunan Besinler
» Fen Bilimleri 4. Sınıf
» YAŞLANMAYI GECİKTİREN BESİNLER
» Karaciğerdeki Toksinleri Atan Besinler
» K Vitamini Bulunan Besinler
» Fen Bilimleri 4. Sınıf
» YAŞLANMAYI GECİKTİREN BESİNLER
» Karaciğerdeki Toksinleri Atan Besinler
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz