baba oğul
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ses tellerinin bakımı için

Aşağa gitmek

 ses tellerinin bakımı için  Empty ses tellerinin bakımı için

Mesaj  Admin C.tesi Nis. 21, 2018 8:00 am

Ses kaybı, ses tellerinin yanlış veya aşırı bir şekilde kullanılmasından veya belirli hastalıklardan kaynaklanabilen ve özellikle günlük hayatlarında meslekleri nedeniyle seslerini sürekli olarak kullanmak zorunda olanlar açısından rahatsız edici bir durumdur. Bu makalede bu durumun yaygın nedenlerinin yanı sıra onların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayacak bazı önerilerimizi bulabilirsiniz.

Yaygın nedenleri
Normalden çok daha yüksek sesle konuşmak
Tütün dumanı veya diğer tahriş edici gazların solunması
Tahriş edici veya toksik ürünlerin yutulması
Öksürme veya ses kısıklığı
Yanlış teknikle şarkı söylemek
Ses tellerinde lezyonlar (nodul veya polip)
Solunum yolu hastalıkları
Aşırı sıcaklıklar/soğukluklar (aşırıcı sıcak veya soğuk içeceklerin tüketimi, aşırı soğuk hava, vs.)
Kötü nefes alma (örneğin geceleri ağızdan nefes almak)
Duygusal veya sinirsel sorunlar
Ses kaybının 3 veya 4 günün üzerinde sürmesi durumunda bir kulak, burun, boğaz uzmanına görünmeniz önerilir. Kendisi sizin gırtlağınızı inceleyecek ve diğer olası nedenleri eleyecektir.

Sorunun kaynağı tespit edildikten sonra ve elbette uzmanınız sizin için bir tedavi önerdikten sonra, bunun daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamak için uygulayabileceğiniz bazı önerilerimiz var. İltihaplanmayı kötüleştirebilen tüm maddelerden (örneğin tütün, alkol, vs.) uzak durmanın yanı sıra, boynunuzun soğuğa maruz kalmamasını sağlamak da önemlidir. Bu nedenle özellikle soğuk havalarda boynunuzu iyi örtmeniz önerilir.

Makalenin geri kalanında iyileşmeyi hızlandıracak bazı doğal gıdaları ve takviyeleri inceleyeceğiz. Seslerinin kullanımı günlük hayatları açısından önemli olan kişiler (öğretmenler, konuşmacılar, şarkıcılar, radyo sunucuları, vs.) belirteceğimiz maddeleri günlük bazda tüketmelidir.

Doğal çözümler
Zencefil, ses tellerinin bakımı için şiddetle tavsiye edilen bir besindir. Bunu taze olarak tüketebilirsiniz veya bir çayın içerisinde, kurutulmuş olarak veya şekerleme olarak da tüketebilirsiniz. İsterseniz bunu bir uçucu yağ (bir miktar badem yağıyla seyreltilmiş olarak) doğrudan boynunuza uygulayabilirsiniz.

zencefil

Bakteri önleyici soğan ve kahverengi şeker şurubu: İki adet soğanı yarım litre suda yirmi dakika süresince kaynatın. Geriye kalan sıvıya iki veya üç çorba kaşığı kahverengi şeker katın. Bunu gün boyunca ufak miktarlarda yutun.

Kekik çayı: Kekik pek çok faydalı özelliğe sahiptir ve bunlardan yararlanmanın en kolay yolu bir çay demlemektir. Bu çaya yarım limondan limon suyu ve bir miktar bal katmanızı öneririz. Bu ayrıca gargara yapmak için de idealdir.

Arı reçinesi: Bu doğal antibiyotik gün boyunca sıcak suyla birlikte tüketilebilir.

Adaçayı ve muz çayı: Bu iki bitki, çözünebilir bir tür yumuşatıcı ve mukus onarıcısı olan bitki zamkı açısından zengindir. İçmek için ve gargara yapmak için bir çay demlemenizi öneririz.

Zeytinyağı, bal ve limon: Bir çorba kaşığı zeytinyağını (sızma, soğuk basma), bir çorba kaşığı limon suyunu ve iki çorba kaşığı balı karıştırın ve durumda bir iyileşme görülene kadar bundan günden dört çorba kaşığına kadar tüketin.

Kasık otu: Bu, sesi düzgünleştiren ve boğazı temizleyen mükemmel bir bitkidir. Bunu bir öz olarak veya bir çay olarak tüketebilirsiniz veya isterseniz bununla gargara yapabilirsiniz.

Meyan kökü: Bu kök balgam çıkarmak ve solunum yolundaki iltihaplanmayı hafifletmek açısından faydalıdır. Bu bir çay olarak tüketilebilir (kökün kalın olması nedeniyle bunun bir süre kaynatılması gerekir) veya doğal ürünler satan dükkanlarda bulabileceğiniz doğal haplar şeklinde alınabilir. Meyan kökü hipertansiyonu olan insanlar için önerilmez.

meyan-kökü

Ses tellerinin esnetilmesi
Ses tellerindeki bir iltihaplanmayı çabuk bir şekilde gidermeye yardımcı olan ilginç ve şaşırtıcı bir egzersiz dili temiz bir bezle tutmak ve bunu hafifçe ağzın dışarısına doğru her yönde çekmek. Bu her seferinde sadece birkaç saniye uygulanmalıdır ve iki veya üç kere tekrarlanmalıdır. Bunun verdiği his garip olsa da, kısa sürede bir iyileşme hissedersiniz.
Ses Kısıklığına İyi Gelen Bitkiler
Haberler» SAĞLIKAA
Ses Kısıklığına İyi Gelen Bitkiler
11.05.201615:24Sık rastlanılan sağlık sorunlarından biri olan ses kısılması, yüksek sesle konuşma ve çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle oluşabilir. Ses kısılmasını bitkisel yöntemlerle tedavi etmek istiyorsanız haberimiz tam size göre...
Haber güncelleme tarihi 21.07.2017 12:53
SES KISILMASI NEDİR VE NEDEN OLUR?
Ses kısılması herkesin hayatında birkaç kez meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır. Ses kısılması, yüksek sesle ve uzun süre konuşma sonucunda gelişebileceği gibi gırtlakta oluşan iltihap ve enfeksiyon sonucunda da ortaya çıkabilir. Ayrıca soğuk algınlığı gibi enfeksiyon hastalıkları da ses kısıklığının başlıca nedenlerindendir.

Ses kısılması, çeşitli nedenler sonucunda sesteki çatallaşmanın meydana getirdiği boğuk ses olarak tanımlanabilir. Ancak sorunun meydana geldiği bölgeye göre sesteki değişimler farklılaşabilir. Gırtlağın alt bölümünde meydana gelen rahatsızlık sonucunda ses daha az ve cılız çıkar. Gırtlağın üst kısmındaki rahatsızlık sonucunda ise ses daha kalın çıkar. Ancak sorun ağızda ise ses burundan çıkar.

megafon

Ses kısılmasının genellikle uzun süre konuşma, yüksek sesle konuşma ve çığlık atma gibi durumlar sonucunda oluştuğu bilinmektedir. Ancak larenjit gibi gırtlak bölgesinde meydana gelen bir iltihaplanma sonucunda da ses kısılması görülebilir. Ses kısılması çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Hastalıkların yanı sıra uzun süre kuru havaya sahip ortamlarda kalmak gibi basit nedenlere bağlı olarak da ses kısılması meydana gelebilir.

hasta

Ses Kısılmasının Nedenleri
Bağırmak
Aşırı konuşmak
Kirli havaya maruz kalmak
Alkol tüketmek
Sigara kullanmak
Gırtlak iltihaplanması (Larenjit)
Ses tellerindeki titreşim aksaklığı
Bazı nörolojik bozukluklar
Ses tellerindeki deformasyona bağlı oluşan polipler
Ses teli nodülleri
Boğaz reflüsünden kaynaklı olarak mide asidinin yemek borusuna yerleşmesi
Gırtlaktaki sinir yaralanmaları
Gırtlak kanseri
boğaz ağrısı

SES KISIKLIĞINA İYİ GELEN BİTKİLER NELERDİR?
Zencefil
zencefil limon

Şifa kaynağı olarak nitelendirilen zencefilin faydaları saymakla bitmez. Birçok sağlık sorunu karşısında etkili sonuçlar veren zencefil, antibakteriyel özelliğinin yanı sıra iltihap önleyici etkisiyle bilinmektedir. Ses kısılması tedavisinde yaygın olarak kullanılan zencefil, mukoza sağlığını yeniden düzenler ve üst solunum yollarında enfeksiyonlara karşı etkili bir şekilde mücadele eder.

Etkili bir antibakteriyel olan zencefili yemeklerde ve salatalarda tüketebileceğiniz gibi çay olarak da tüketebilirsiniz. Zencefil çayı ses sanatçıları başta olmak üzere profesyonel olarak sesini kullanan kişiler tarafından sıkça kullanılmaktadır. Ses tellerini tahrişe karşı koruyan zencefil çayı, boğazı rahatlatır ve sesin eski haline dönmesine yardımcı olur.

Ekinezya
ekinezya çay

Üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı etkili sonuçlar veren ekinezya, larenjit başta olmak üzere birçok enfeksiyon hastalığının tedavisinde önerilen bir bitkidir. Bağışıklık sistemine önemli katkılarda bulunan ekinezya, alerji ve soğuk algınlığı tedavisinde oldukça etkilidir. Enfeksiyon hastalıklarından alerjiye kadar ses kısıklığına yol açan pek çok sorun karşısında ekinezyadan yararlanabilirsiniz.

Sarımsak
sarımsak diş

Doğal bir antibiyotik olan sarımsak, her derde devadır. Bu mucizevi bitki birçok sağlık sorununda olduğu gibi ses kısılmasına karşı da oldukça etkilidir. Oldukça güçlü bir doğal antibiyotik olan sarımsak, bu özelliği sayesinde iyileştirici etkisi çok yüksek bir bitkidir.

Antibiyotik özelliğinin yanı sıra etkili bir iltihap önleyici olan sarımsak, iltihap kaynaklı ses kısılmasını hızlı bir şekilde iyileştirir. Sarımsak ses kısıklığına neden olan tahrişi azaltır ve iltihap oluşumunu engeller. Sarımsağı yemeklerinizde kullanabileceğiniz gibi çiğneyerek de tüketebilirsiniz. Bunun için 1-2 diş sarımsak yeterli olacaktır. Ayrıca 1-2 diş doğranmış sarımsağa bal ve elma sirkesi karıştırıp doğal bir şurup hazırlayabilirsiniz.

Papatya Çayı
bitki çayı

Öksürük tedavisinde oldukça etkili olan papatya çayı, larenjit tedavisinde önerilen çaylar arasındadır. Papatya çayı genellikle uykusuzluğa karşı kullanılsa da sağlığın pek çok alanında faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Papatya çayına bal ekleyerek etkisini daha çok arttırabilirsiniz. Ballı papatya çayı boğazınızın rahatlamasını sağlayacaktır.

Limon
limon suyu

C vitamini bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan limon, mukustan kaynaklanan ses kısıklığı tedavisinde oldukça etkilidir. Limon suyu boğazın nemlenmesini sağlar ve enfeksiyon oluşumunu engeller. Ancak ses kısılması reflüden kaynaklanıyorsa veya reflü hastasıysanız limon kullanmanız önerilmez.

Bal
bal

Şifa kaynağı olarak nitelendirilen bal, doğal antibiyotiktir. Antiseptik özelliği sayesinde mikroplarla mücadelede oldukça etkili olan bal, boğazı nemli tutar ve mikropları öldürür. Bunun için günde bir kaşık bal tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca bala karabiber ekleyerek de tüketebilirsiniz. Bu sayede balın etkisini daha çok arttırmış olursunuz.

Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 4935
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 51

https://moral.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz