JELATİN” İLE İLGİLİ NELER BİLİYORUZ
1 sayfadaki 1 sayfası
JELATİN” İLE İLGİLİ NELER BİLİYORUZ
“JELATİN” İLE İLGİLİ NELER BİLİYORUZ
Ali Dutal
Toplumun kahir ekseriyetinin hakkında derinlemesine bilgisi olmadığı “jelatinin” özellikle de Müslümanlar için hayati derecede önemli olduğuna dikkat çekmeye çalışacağım. Jelatin ile ilgili paylaşacağım bilgilerin tamamı alıntı olup araştıran herkes bu bilgilere ulaşabilir.
Kısaca, jelatin, hayvan deri ve kemiklerinden elde edilen doğal bir proteindir. İki yöntemle elde edilir. 1-A tipi jelatin; domuz ve sığır postlarından; 2-B tipi jelatin; boynuz ve kemiklerden üretilmektedir.
Jelatin, katıldığı ürüne göre kıvam arttırıcı, köpürmeyi sağlayıcı, emülgatör, dayanıklılık, bağlayıcı yapıştırma, kremleştirici gibi işlevler üstlenmektedir.
Yazıma da konu olmasının asıl amacı işlevi, sağlığa zararlı olup olmaması değil; Müslümanların gıda tüketimi hususundaki duyarsızlıklarının fizikî yapılarına ve manevi hayatlarına olumsuz etkileridir. Dinimiz İslam’ın önemle üzerinde durduğu konuların başında kazançlarda ve tüketilen gıdalarda helale hassasiyet gösterilmesi gelmektedir.
Jelatin maddesi büyük oranda domuz ve İslami usule göre kesilmeyen sığır postlarından elde edilmektedir. Müslümanların gıda ihtiyaçları, çoğu zaman gıda üretimi yapan firmalar tarafından dinî hassasiyetler dikkate alınmadan karşılanmakta ve maalesef jelatin kullanılmaktadır.
Domuz derisi en çok kullanılan jelatin kaynağı olup elde edilmesi kolay ve çok ucuzdur. Jelatinin kullanım alanının çok geniş olması Müslümanlar açısından son derece endişe vericidir.
Jelatin, pek çok pasta ürününde, yoğurtta, dondurmacılıkta, eritilmiş peynir ve kaşar üretiminde, margarinde, salam, sucuk sosis, jambon gibi et ürünlerinde, şekerlemelerde, reçel, marmelat, helva, pekmez ve tahin gibi gıdalarda, fındık ve fıstık ezmelerinde, meyve sularında, sakızlarda, ilâç endüstrisinde, kapsül, film ve tablet yapımında, kan verme ürünlerinde, krem, losyon, şampuan, parfüm gibi cilt ve kozmetik ürünlerinde, hayvan yemlerinde, fotoğrafçılıkta ve karbonlu kağıt yapımında kullanılmaktadır.
Ülkemiz ve İslam ülkelerinde yeterince jelatin üretimi olmayıp yüzde 99’u Müslüman olmayan ülkeler tarafından üretilmektedir. Türkiye'nin yıllık jelatin tüketimi 5000 ton civarında olup tamamına yakını ithal edilmektedir.
Buradan şu sonuç çıkıyor; üretici firmaların belli bir kısmı dinimizin kabul etmediği domuzdan elde edilen jelatini kullanarak Müslümanların haram gıda tüketimine sebebiyet vermektedirler.
Şunu da belirteyim; Tarım ve Orman Bakanlığımızın il ve ilçe teşkilatlarındaki elemanları tarafından periyodik denetimler yapılarak zararlı katkı maddeleri kullanan firmalara yaptırımlar uygulanmaktadır. Ancak, üreten ve tüketenlerin hassasiyeti yoksa denetimin geniş bir alanda etkili olması çok zordur.
Mesele şu; gıda üretimi yapan firmalarımızı töhmet altında bırakmak istemiyorum; ancak, domuz eti ve domuz derisi ve kemiğinden üretilen jelatin gerçeğini hepimiz kabul etmeli Müslümanlar olarak bu durumu engelleme imkanımız olmasa bile bir birimizi ikaz etmeliyiz. Etmediğimiz zaman Yüce Rabb’imize hesap vereceğimiz unutulmasın!
Birinci yapmamız gereken en önemli iş; domuz ve domuza dayalı her türlü et, jelatin gibi haram gıdaların üretimi, tüketimi ve ithalinin yasaklanması için bireysel ve toplumsal olarak mücadele etmeliyiz. Hiç olmazsa güvenirliğine yüzde 100 emin olduğumuz gıda üreticilerini Müslüman kardeşlerimizle paylaşarak hem haramdan kurtulmalarına vesile olalım hem de helal gıda üreten firmalarımızın güçlenmesine katkı yapalım.
Kesinlikle firma reklamı yapmak için değil; sadece ve sadece Hz.Allah(cc)’ın rızası için; sahiplerini tanıdığım ve firmada çalışan bir mühendisten teyit ettirdiğim AYCA ve AYGIN süt ürünleri üreten firma ürünlerinde jelatin kullanmamaktadır. Bu iki firmamızın ürünlerini Müslüman kardeşlerim rahatlıkla tüketebilirler. Eğer, bu firmaların sahipleri domuz derisinden üretilen jelatini ürünlerinde kullanıyorlarsa bilin ki dünyanın sonu gelmiş, demektir.
Kardeşlerim güvendiğiniz firmalar varsa Hz. Allah(cc) rızası için haberdar ediniz; inanın büyük sevap işlersiniz.
Konu ile ilgili gerek resmi gerekse gayri resmi bilgiye sahip olanların kamuoyunu bilgilendirmeleri kafamızda yer alan kuşkuların giderilmesine katkı yapacaktır.
Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Hasan Yetim, uzun bir işleme tabi tutulsa bile jelatinin genel anlamda bileşiminde bir değişim olmadığını söylüyor. Sığır, koyun, keçi ve domuz gibi hayvanların deri ve kemiklerinden elde edilen kolajenin asit ve alkali ile muamelesi ile birlikte jelatin üretiminin sağlandığını belirten Hasan Yetim, elde edilen ürünün toz krem şantilerde, toz konsantre tatlılarda, hazır keklerde, meşrubatlarda, düşük yağ içeriği olan sürülebilir gıdalarda, yağ oranı düşük peynirlerde, konserve et ürünlerinde, lokum benzeri şekerlemelerde, pastillerde, meyveli sakızlarda, karamelli gıdalarda ve yoğurtta kullanıldığını ifade ediyor.
Jelatin üretimi haftalar alan uzun bir süreç istiyor. Et ve kıldan arındırılmış deri ve kemikler asit, alkali, sıcak su gibi işlemlerden geçiriliyor ve farklı amaçlar için kullanılacak jelatin elde ediliyor. Prof. Dr. Hasan Yetim, jelatinin kolesterol, şeker ve yağ içermeyen bir protein kaynağı olduğunu belirterek, "Jelatin gıdalara eklenme yanında bira, şarap ve meyve sularının berraklaştırılmasını sağlar. Şekerleme endüstrisinde jelatin, jel ve köpük oluşturma ve su tutma özelliği sebebiyle çok fazla kullanılır." diyor.
Dünyada yılda 300 bin ton jelatin üretiliyor. Türkiye ise yılda 5 bin ton jelatin tüketiyor. Hasan Yetim, Türkiye'nin ihtiyacı olan jelatinin çok az bir kısmının Türkiye'de üretildiğini, 700-800 tonunu Pakistan'dan, diğer kısmını ise Batı ülkelerinden temin ettiğini söylüyor. Yetim, endüstriyel olarak üstün özellikleri ve çok geniş kullanım alanı bulunan jelatinin dünya ve ülkemizde ihtiyacının daha da artarak devam edeceğine dikkat çekiyor. Hasan Yetim, dini hassasiyetleri olan tüketiciler için jelatin üretiminin kontrollü şartlarda yapılması, jelatinin hammaddesi olan hayvan derisi ve kemiklerinin helal sertifikalı olmasının büyük önem taşıdığını dile getiriyor.
Jelatin, gıda ambalajları üzerinde E441 tarzında kodlanıyor. Bazı gıda üreticileri, etiket üzerinde jelatin hakkında detaylı açıklama yaparak müşterisine bilgi verebiliyor.
“Bakanlığın helal olacak diye bir yaptırımı yok”
-Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ya da Türkiye'deki yönetmeliklerin jelatinin menşei hakkında bir yaptırımı var mı? (Yani sığırdan ve helal olacak gibi)
-Bildiğim kadarıyla bakanlığın böyle bir yaptırımı yok. Yenilebilir mi sadece ona bakılıyor.
-Firmaların helal jelatin konusunda bir çabası ve girişimi var mı? Kullanılan jelatinler için helal sertifikası var, denildiğinde bu ne kadar doğru?
-Bazı firmalar buna dikkat ediyor; ama helal sertifikalı olanlar ne kadar güvenli buna cevap vermek çok zor.
Türkiye artık kendi helal jelatinini üretiyor
Dünyada üretilen jelatinin yüzde 60`ının domuz derisinden elde edilmesinden yola çıkan iki Türk girişimci, sığır derisinden helal üretime başladı. Halavet Gıda markasıyla yapılan üretimin bütün aşamaları müşteriler tarafından izlenebiliyor.
Çok değerli bir protein olan jelatin, gıda sektöründe yaygın şekilde kullanılıyor. Ancak dünyada bir yılda üretilen 360 bin ton gıda jelatinin 350 bin tonu Batılı ülkelerde imal ediliyor. Üçte birini Müslümanların tüketmesine karşılık yaklaşık yüzde 60`ı domuz derisinden yapılıyor. Kaynağı sebebiyle büyük tartışmalara sebep olan ve şüpheyle yaklaşılan jelatini Türkiye artık kendi üretmeye başladı. Üstelik de helal ve bütün aşamaları izlenebilir bir şekilde. Halavet Gıda markasıyla Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi`ndeki tesislerde üretilen sığır jelatini için Dr. Bilal Alkoç ve Serhat Uğur Başyiğit 6 yıl süren bir Ar-Ge çalışması yaptı. İtina Gıda`nın akademik heyetinden de destek aldılar.
Halavet Gıda markasıyla üretilecek jelatin için Dr. Bilal Alkoç ve Serhat Uğur Başyiğit 6 yıl süren bir Ar-Ge çalışması yaptı. Teknolojisini kendilerinin hazırladığı jelatin üretiminin, mezbahadan deri fabrikasına, oradan da jelatin fabrikasına kadar bütün aşamaları müşteriler tarafından izlenebiliyor. Alkoç, Gönen`deki başka bir firma ile birlikte Türkiye`nin ihtiyacı olan 6 bin ton jelatini üretebilecek kapasiteye sahip olduklarını, ancak jelatin için hammadde miktarının yetersiz olduğunu belirtiyor. Türkiye`de yaklaşık 2 bin ton hammadde bulunduğunu aktaran Alkoç, diğer fabrikanın da üretime başlamasıyla jelatin üretimi yapılan hammadde fiyatının yüzde 600 oranında artmasından şikayetçi. Alkoç, "En büyük açıklarımızdan biri olan izlenebilir ve helal sığır jelatini üretimi sorumluluğu Türkiye`de en fazla deri tabaklayan şirketimize düştü." şeklinde konuşuyor.
Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi`nde kurdukları tesislerde üretime başlayan Halavet Gıda ve İskefe Deri`nin sahibi Alkoç, Türk deri sektöründeki güçlü ve stratejik konumları sebebiyle derinin yan ürününden elde edilen jelatin üretiminin de kendilerine düştüğünü kaydediyor. Türkiye`nin deride güçlü bir ülke olduğunu, ancak bu zamana kadar üretim yapmadığını dile getiren Alkoç, "Şu an Türkiye`de biz ülkenin ihtiyacının büyük bir kısmını izlenebilir bir şekilde üretecek organizasyonu yaptık. Burada teknolojiyi de kendimiz geliştirdik. 6 yıllık bir Ar-Ge çalışması sonucu bu tesisi kurduk." ifadelerini kullanıyor. Jelatinin dünyada değerli ve aranan bir ürün olduğunu kaydeden Alkoç, hammadde yetersizliği sebebiyle kısa dönemde ihracat düşünmediklerini belirtiyor. "Biz her ne kadar bakın biz mezbahadan itibaren aldığımız hammaddeye dikkat ediyoruz. Mezbahadan sonra onu deri fabrikasında da izlemeye dikkat ediyoruz. Jelatin fabrikasına geçtiğimiz zaman orada da dikkat ediyoruz. Size teslim ettiğimiz jelatin iyi bir jelatin desek bile bizden bağımsız bir müşahit denetici firmanın piyasada bu zinciri denetlemesi gerekiyor." sözleriyle izlenebilirliğe dikkat çeken Alkoç, denetici firmaların zamanla piyasada markalaşmasının tüketiciye alışverişte güven ve huzur vereceğini belirtiyor. Helal ve yenilebilir ürün üretmek için İtina Gıda`nın akademik heyetinden destek aldıklarını sözlerine ekliyor.
ALINTI
Similar topics
» EĞİTİMDE 4+4+4 dönemi nedir
» cevizde neler var
» MİGRENİ NELER TETİKLİYOR
» Çocuklarımıza Neler Öğreteceğiz
» Yeşil Pasaportun Avantajları Neler ?
» cevizde neler var
» MİGRENİ NELER TETİKLİYOR
» Çocuklarımıza Neler Öğreteceğiz
» Yeşil Pasaportun Avantajları Neler ?
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz