Karaciğerdeki Toksinleri Atan Besinler
Karaciğerdeki Toksinleri Atan Besinler
KARACİĞERDEKİ TOKSİNLERİ VE AĞIR METALLERİ TEMİZLEYEN GIDALAR
Karaciğerimiz vücudumuzda bulunan ve birçok hayati önem arz eden pek çok rahatsızlığın giderilmesinde önemli role sahip organlardan biridir. Karaciğerimiz, kanı toksinlerden arındırmak, bazı önemli enzimlerin aktivasyonun sağlamak, kanda bulunan karbonhidrat, protein ve yap oranlarını dengelemek, safra üretme ve salgılanması, bazı önemli mineral ve vitaminlerin yanında aynı zamanda glikojen depolanmasının sağlanması gibi birçok görevleri bulunmaktadır. Bütün bu işlevlerinin yanı sıra bu organımız kendi kendini temizleyebilen tek organdır. Temizlemekle kast ettiğimiz şey karaciğerden toksin maddelerin uzaklaştırılmasıdır.
Karaciğerin aşırı miktarda toksin maddeye ve karaciğeri kirleten kirleticilere maruz kalması normal çalışma döngüsüne zarar vermektedir. Özellikle kızartılmış olarak tüketilen yiyecekler ve işlenmiş yiyecekler karaciğere aşırı oranda yüklenmeye sebep olur. Karaciğer kendi kendini temizleyebilirken aşırı yüklenmek zararlı olacaktır. Karaciğeri iyileştirmenin ve temizlenmesine destek olmanın yollarından biri de doğru ve dengeli beslenmedir. Karaciğerin kendi kendini temizleyebilme özelliğine destek olabilmek için doğru beslenme çok önem arz etmektedir. Bu yazımızda doğal yollardan karaciğerin temizlenmesine yardımcı olabilecek 11 mucize besinden bahsedeceğiz.
İşte 11 doğal mucize besin;
Sarımsak: Sarımsağın içeriğinde bulundurduğu kükürtlü bileşikler vücudumuzda bulunan zararlı toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olan karaciğer enzimlerinin aktif hale gelmesine yardımcı olur. Ayrıca sarımsağın içeriğinde bulundurduğu selenyum minerali sayesinde kendisine zararlı toksinlerden arınmasını sağlar.
Pancar Suyu: Pancar suyu, kalp sağlığına destek olan, oksidatif hasarı ve bağışıklık sisteminin organları enfeksiyondan ve yaralanmadan korunmasını sağlayan nitrat ve betalain adında iki antioksidan bulundurmaktadır. Bunun yanında içeriğinde sindirim sisteminin temizlenmesini destekleyici lifler ve C vitamini barındırır.
Turpgiller: Karnabahar ve brokoli gibi sebzeler karaciğerin kendisinin zararlı toksinlerden arınmasını sağlayan enzim üretmesine yardımcı olan glukozinolat barındırır. Bu enzimler sayesinde vücutta bulunan kanserojen maddeleri ve diğer toksin maddelerinin vücuttan temizlenmesine ve kanser riskinin büyük ölçüde azaltılmasına yardımcı olur. Brüksel lahanası ve brokoli lahanası detoksifikasyon enzimlerinin artmasına ve karaciğeri hasarlardan koruduğu bilinmektedir. Bunun için hayvanlar üzerinde yapılmış çalışmalar bulunmaktadır.
Soğuk havalarda bağışıklığınızı güçlendirecek 6 besin
Elma: Pektin bakımından zengin olan bu meyve. vücuttan toksin maddelerinin temizlenmesi ve vücudumuzdan atılmasını sağlayan kimyasalların tutulmasını sağlar. Bu sayede karaciğerin temizlenmesi sırasında toksit yükünün taşınmasına yardımcı olur. İçeriğinde bulunan pektin sebebiyle sindirim kanalında daha az miktarda toksin bulunur ve buda karaciğerin yükünü hafifleterek vücudun geri kalan kısmının daha iyi temizlenmesine destek olur.
Yeşil Çay: İçeriğinde karaciğere yardımcı kateşin adı verilen bitki kökenli antioksidanlar barındırmaktadır. Alkolün sebep olmadığı karaciğer yağlanması olan bireylerle yapılan çalışmalarda 12 hafta gibi bir sürede yeşil çay tüketildiğinde karaciğerin enzim düzeyinde iyileşmelerin görüldüğü ve karaciğerde oksidatif stres ve yağ birikiminin azaldığı görülmüştür.Yine yeşil çay tüketiminin karaciğer kanseri riskine yakalanma ihtimalinin daha düşük olduğu görülmektedir.En az risk ise günde 4 veya daha fazla yeşil çay tüketen bireylerde gözlemlenmiştir.
Zerdeçal : Sağlıklı bir karaciğeri hasardan koruyan ve karaciğer hücrelerinin yenilenmesini sağlayan en etkili baharat türlerinden biridir. Toksinlerin temizlenmesini sağlayan ve karaciğer hücrelerinin tamir edilmesine yardımcı olan oldukça yararlı bir baharattır. Bunun yanında safra üretiminin artmasına ve kan temizleyici organlardan biri olan safra kesesinin işleyişine yardımcı olur.
Ceviz: İçeriğinde karaciğerin temizlenmesine yardımcı olan arginin olarak bilinen aminoasit bakımından zengin bir kaynaktır. İçeriğinde bulundurduğu glutatyon ve omega-3 yağ asitleri de karaciğerin doğal temizlik sürecine yardımcı olur.
Avakado: İçeriğinde bulundurduğu Glutatyon, karaciğerin zararlı toksinlerden temizlenmesi için gerekli olan bir bileşendir. Karaciğerin doğal temizlik etkisini destekleyerek ve aşırı toksit birikimine karşı koruyarak karaciğerin sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Yeşil Yapraklı Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler karaciğerin temizlenmesinde en etkili olanlardır. Yeşil sebzeler klorofil bakımından çok zengin olması sebebiyle kanda bulunan toksinlerin emilimini sağlar. Ağır metalleri, kimyasalları etkisiz hale getirmekte ustadırlar ve karaciğerin korunması için çok etkili bir mekanizma ortaya koyarlar. Roka, Ispanak gibi sebzelere diyet sırasında yer vermek organlar ve kanda bulunan atıkları gideren safranın oluşmasını sağlayacak ve akışının artmasına destek olacaktır. Lif bakımından zengin olan sebze ve meyvelerin tüketimi sindirim sistemine yardımcı olurken vücutta bulunan toksinlerin atılımın hızlanmasına yardımcı olur.
İlgilini çekebilir Saracoglu cilt lekelerine karşı patates limon maske tarifi
Turunçgiller: Limon, greyfurt ve portakal gibi besinlerin hepsi karaciğerin temizleme işlevinin artmasına yardımcı olur. Turunçgillerde C vitamininin fazla olması vücutta bulunan toksin maddelerin su ile birlikte emilebilecek hale gelmesine yardımcı olur.
Su Tüketimi: Yeterli oranda suyun tüketilmesi vücudumuz için oldukça önem arz etmektedir. Çünkü karaciğerde bulunan toksinlerin vücuttan daha kolay atılması için suda çözünebilen bileşiklere dönüşmesi ve idrar yolu ile vücudumuzdan atılmasını sağlamak için yeterli miktarda su tüketimi çok önemlidir.
Karaciğerimiz vücudumuzda bulunan ve birçok hayati önem arz eden pek çok rahatsızlığın giderilmesinde önemli role sahip organlardan biridir. Karaciğerimiz, kanı toksinlerden arındırmak, bazı önemli enzimlerin aktivasyonun sağlamak, kanda bulunan karbonhidrat, protein ve yap oranlarını dengelemek, safra üretme ve salgılanması, bazı önemli mineral ve vitaminlerin yanında aynı zamanda glikojen depolanmasının sağlanması gibi birçok görevleri bulunmaktadır. Bütün bu işlevlerinin yanı sıra bu organımız kendi kendini temizleyebilen tek organdır. Temizlemekle kast ettiğimiz şey karaciğerden toksin maddelerin uzaklaştırılmasıdır.
Karaciğerin aşırı miktarda toksin maddeye ve karaciğeri kirleten kirleticilere maruz kalması normal çalışma döngüsüne zarar vermektedir. Özellikle kızartılmış olarak tüketilen yiyecekler ve işlenmiş yiyecekler karaciğere aşırı oranda yüklenmeye sebep olur. Karaciğer kendi kendini temizleyebilirken aşırı yüklenmek zararlı olacaktır. Karaciğeri iyileştirmenin ve temizlenmesine destek olmanın yollarından biri de doğru ve dengeli beslenmedir. Karaciğerin kendi kendini temizleyebilme özelliğine destek olabilmek için doğru beslenme çok önem arz etmektedir. Bu yazımızda doğal yollardan karaciğerin temizlenmesine yardımcı olabilecek 11 mucize besinden bahsedeceğiz.
İşte 11 doğal mucize besin;
Sarımsak: Sarımsağın içeriğinde bulundurduğu kükürtlü bileşikler vücudumuzda bulunan zararlı toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olan karaciğer enzimlerinin aktif hale gelmesine yardımcı olur. Ayrıca sarımsağın içeriğinde bulundurduğu selenyum minerali sayesinde kendisine zararlı toksinlerden arınmasını sağlar.
Pancar Suyu: Pancar suyu, kalp sağlığına destek olan, oksidatif hasarı ve bağışıklık sisteminin organları enfeksiyondan ve yaralanmadan korunmasını sağlayan nitrat ve betalain adında iki antioksidan bulundurmaktadır. Bunun yanında içeriğinde sindirim sisteminin temizlenmesini destekleyici lifler ve C vitamini barındırır.
Turpgiller: Karnabahar ve brokoli gibi sebzeler karaciğerin kendisinin zararlı toksinlerden arınmasını sağlayan enzim üretmesine yardımcı olan glukozinolat barındırır. Bu enzimler sayesinde vücutta bulunan kanserojen maddeleri ve diğer toksin maddelerinin vücuttan temizlenmesine ve kanser riskinin büyük ölçüde azaltılmasına yardımcı olur. Brüksel lahanası ve brokoli lahanası detoksifikasyon enzimlerinin artmasına ve karaciğeri hasarlardan koruduğu bilinmektedir. Bunun için hayvanlar üzerinde yapılmış çalışmalar bulunmaktadır.
Soğuk havalarda bağışıklığınızı güçlendirecek 6 besin
Elma: Pektin bakımından zengin olan bu meyve. vücuttan toksin maddelerinin temizlenmesi ve vücudumuzdan atılmasını sağlayan kimyasalların tutulmasını sağlar. Bu sayede karaciğerin temizlenmesi sırasında toksit yükünün taşınmasına yardımcı olur. İçeriğinde bulunan pektin sebebiyle sindirim kanalında daha az miktarda toksin bulunur ve buda karaciğerin yükünü hafifleterek vücudun geri kalan kısmının daha iyi temizlenmesine destek olur.
Yeşil Çay: İçeriğinde karaciğere yardımcı kateşin adı verilen bitki kökenli antioksidanlar barındırmaktadır. Alkolün sebep olmadığı karaciğer yağlanması olan bireylerle yapılan çalışmalarda 12 hafta gibi bir sürede yeşil çay tüketildiğinde karaciğerin enzim düzeyinde iyileşmelerin görüldüğü ve karaciğerde oksidatif stres ve yağ birikiminin azaldığı görülmüştür.Yine yeşil çay tüketiminin karaciğer kanseri riskine yakalanma ihtimalinin daha düşük olduğu görülmektedir.En az risk ise günde 4 veya daha fazla yeşil çay tüketen bireylerde gözlemlenmiştir.
Zerdeçal : Sağlıklı bir karaciğeri hasardan koruyan ve karaciğer hücrelerinin yenilenmesini sağlayan en etkili baharat türlerinden biridir. Toksinlerin temizlenmesini sağlayan ve karaciğer hücrelerinin tamir edilmesine yardımcı olan oldukça yararlı bir baharattır. Bunun yanında safra üretiminin artmasına ve kan temizleyici organlardan biri olan safra kesesinin işleyişine yardımcı olur.
Ceviz: İçeriğinde karaciğerin temizlenmesine yardımcı olan arginin olarak bilinen aminoasit bakımından zengin bir kaynaktır. İçeriğinde bulundurduğu glutatyon ve omega-3 yağ asitleri de karaciğerin doğal temizlik sürecine yardımcı olur.
Avakado: İçeriğinde bulundurduğu Glutatyon, karaciğerin zararlı toksinlerden temizlenmesi için gerekli olan bir bileşendir. Karaciğerin doğal temizlik etkisini destekleyerek ve aşırı toksit birikimine karşı koruyarak karaciğerin sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Yeşil Yapraklı Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler karaciğerin temizlenmesinde en etkili olanlardır. Yeşil sebzeler klorofil bakımından çok zengin olması sebebiyle kanda bulunan toksinlerin emilimini sağlar. Ağır metalleri, kimyasalları etkisiz hale getirmekte ustadırlar ve karaciğerin korunması için çok etkili bir mekanizma ortaya koyarlar. Roka, Ispanak gibi sebzelere diyet sırasında yer vermek organlar ve kanda bulunan atıkları gideren safranın oluşmasını sağlayacak ve akışının artmasına destek olacaktır. Lif bakımından zengin olan sebze ve meyvelerin tüketimi sindirim sistemine yardımcı olurken vücutta bulunan toksinlerin atılımın hızlanmasına yardımcı olur.
İlgilini çekebilir Saracoglu cilt lekelerine karşı patates limon maske tarifi
Turunçgiller: Limon, greyfurt ve portakal gibi besinlerin hepsi karaciğerin temizleme işlevinin artmasına yardımcı olur. Turunçgillerde C vitamininin fazla olması vücutta bulunan toksin maddelerin su ile birlikte emilebilecek hale gelmesine yardımcı olur.
Su Tüketimi: Yeterli oranda suyun tüketilmesi vücudumuz için oldukça önem arz etmektedir. Çünkü karaciğerde bulunan toksinlerin vücuttan daha kolay atılması için suda çözünebilen bileşiklere dönüşmesi ve idrar yolu ile vücudumuzdan atılmasını sağlamak için yeterli miktarda su tüketimi çok önemlidir.
Similar topics
» Gaz yapan besinler
» K Vitamini Bulunan Besinler
» Fen Bilimleri 4. Sınıf
» YAŞLANMAYI GECİKTİREN BESİNLER
» UNUTKANLIĞA İYİ GELEN BESİNLER
» K Vitamini Bulunan Besinler
» Fen Bilimleri 4. Sınıf
» YAŞLANMAYI GECİKTİREN BESİNLER
» UNUTKANLIĞA İYİ GELEN BESİNLER
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz