baba oğul
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FESLEĞENİN YARARLARI

Aşağa gitmek

FESLEĞENİN YARARLARI Empty FESLEĞENİN YARARLARI

Mesaj  Admin Perş. Mayıs 28, 2009 5:17 pm

FESLEĞEN
BEDENİ VE RUHİ BUNALIMA ÇOK FAYDALIDIR :
Vücudumuzdaki bütün salgı bezelerini dengeli şekilde ça­lışmağa sevkeder.
Böylece bedeni ve bilhassa ruhi zindelik yaratır.
Dinçlik, enerji ve sağlık getirir.
Sinir zafiyeti, sinir yorgunluğu, migren, melankoli daimi üzüntü hissi, sabit fikirlilik, kara görüşlülük, endişe ve korku içinde olma, çok rüya görme; uykuda ağırlık basması, sar’a, felç, uykusuzluk, baş dönmesi hallerinde
de çok fayda verir. HANIMLARDA ÇOK FAYDALIDIR:
Ay halinin düzenli ve ağrısız olmasını sağlar.
Emzikliler­de süt miktarını artırır.
Doğumu kolaylaştırır.
HAZIM YOLLARINDA ETKİSİ ÇOK FAZLADIR :
Mide ve barsaklarda salgı miktarını artırır, hazmı kolay­laştırır.
Mideyi kuvvetlendirir.
Kusmaları ve sinirden ileri gelen bulantıları geçirir.
Mide ve barsaklarda gaz söktürür. İshali geçirir.
Barsaklardan vücudun zehirlenmesini önler.
NEFES YOLLARINDA FAYDALIDIR :
Akciğer ve bronşları dezenfekte eder, oralardaki hasta­lıkların (Bronşit, Öksürük) geçmesine yardım eder.
KULLANILIŞI :
Yeşil halde salata ve yemekler üzerine konarak yenir.
Toz halde baharat olarak Sebze çorbası; yakı, kızartma ve ızgara etlere, Tavuğa balığa. 1 bardak sıcak suya 1 - 2 kahve kaşığı konur 10 dakika dmlenmeden sonra süzerek çay gi­bi içilir, (Günde 2-3 bardak).
NOT :Fazlası insanda bulantı yapar, azar azar ve her öğün ye­mek daha İyi olur. Hamile iken asla kullanılmaz.
Fesleğen (Ocimum Basilicum)



Halk arasında genellikle “reyhan” olarak bilinir. Güzel ve keskin kokulu, 30-40 cm boyunda, yaz aylarında beyaz veya pembe renkli çiçekler açan bir bitkidir. Bitkinin tohumları, kurutulmuş şekli ve taze çiçekli dalları, yaprakları kullanılır.

“Orientin ve Vicenin” gibi antioksidan polifenolik flavonoidler içerir. Uçucu yağda bulunan “öjenol, sitronellol, linalol, sitral, limonen ve terpineol “ bileşenlerinin anti-enflamatuar ve anti-bakteriyel özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Sağlığı koruyucu ve hastalıkları önleyici bir bitkidir.

· Fesleğenin sinirdim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Hazımsızlık, mide kramplarını önler. Mide bulantısına iyi gelir.

· Anti-stres etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik, stres ve uykusuzluk durumlarında olumlu etkileri bulunmaktadır. Yapılan son çalışmalarda fesleğen yapraklarının strese karşı önemli bir koruma sağladığı görülmüştür. . Hatta sağlıklı kişilerin stresi önlemek için günde 2 kez fesleğen yaprağı çiğnemesi önerilmektedir.

· Ağızda çıkan yaralar veya pamukçuk fesleğen ağız banyosu yoluyla tedavi edilebilir.

· Migren, baş ağrıları, epilepsi ve boğmaca gibi rahatsızlıklard fesleğen kullanılabilir.

· Solunum sistemi bozukluğunun tedavisinde faydalıdır. Bal ve zencefil ile fesleğen yaprakları kaynatılarak, bronşit, astım, grip, öksürük ve soğuk algınlığı durumlarında kullanılabilir.

· Balgam söktürücü etkisi vardır.

· Fesleğen suyu mantar ve diğer deri hastalıklarının tedavisinde faydalıdır.

· A vitamininden zengindir. Gece körlüğü için yatmadan günlük iki damla fesleğen suyu gözlerinin içine konulmasında fayda vardır. A vitamini aynı zamanda akciğer ve ağız boşluğu kanserlerini önlemede yardımcıdır.

· Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamininden zengindir. Kemiklerde mineralizasyon sürecine yardımcı olarak kemikleri güçlendirmede önemli bir rol oynar.

· Potasyum, manganez, bakır ve magnezyum gibi mineralleri içerir. Potasyum kalp hızı kontrolü ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Hücre ve vücut sıvıları önemli bir bileşenidir.
Fesleğen demir minerali için mükemmel bir kaynaktır. Taze yaprakları 3.17 mg/100 g demir içerir. Demir, kırmızı kan hücreleri içindeki hemoglobinin bileşeni olup, kanın oksijen taşıma kapasitesini belirler.

Fesleğenin Kullanımı

Fesleğen pişirilmeden taze olarak kullanılacağı gibi pişirilerek de kullanılabilir, yemeklere ilave edilebilir. Ayrıca evde saksılarda fesleğen yetiştirmek oldukça kolay olduğu için evde fesleğen yetiştirilmesi önerilir. Böylece taze tüketimi karşılayacak fesleğen elde edilebilir. Fesleğen birçok sebze, tavuk veya et yemeklerinde kullanılabilir. Ayrıca soslara ilave edilerek yemeklere ayrı bir tat katmaktadır.

Fesleğen Zararları Veya Yan Etkileri

Çok yüksek oranda ve çok sık kullanılması vücutta olumsuz etkiler yaratır, kanseri tetikleyebilir. Bu yüzden fazla tüketilmemelidir. Ayrıca hamile kadınların kullanması da sakıncalı olabilir.



Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 4941
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 51

https://moral.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz