eriğin faydaları
1 sayfadaki 1 sayfası
eriğin faydaları
Eriğin Yararları, Faydaları
Uzmanlar, yeşilden sarıya, kırmızından mora kadar çeşitli renkte ve tatta olan eriğin birçok derde deva olduğunu belirtti.
Market, manav ve pazarlarda tezgahları süslemeye başlayan eriğin, bol miktarda B vitamini içerdiği söylenilmektedir.
Türkiye'nin hemen her yöresinde yetiştirilen erik, daha çok taze meyve olarak tüketildiği gibi komposto, hoşaf, şurup, pekmez, reçel, marmelat veya kurutularak saklanıyor.
Satın alırken, canlı yeşil, sert, sulu ve lekesiz olan eriklerin seçilmesi tavsiye edilirken erik, bol miktarda B vitaminleri içeriyor.
İlkbaharda çıkan eriğin yeşil, kırmızı ve sarı meyvesi sonbahara kadar, kurutulmuşu da yıl boyunca tüketilebiliyor.
Latince adı 'Prunus domestica' olan erik, en eski yazılı belgelere göre 2000 yıldır biliniyor. Kafkasya ve Hazar Deniz'i çevresinden dünyaya yayıldığı sanılan eriğin, erkenci döneminde çıkanına 'can eriği', yaz ortalarında olgunlaşanına 'Japon ya da İtalyan eriği' deniyor. Ağustos'ta olgunlaşmaya başlayan 'Avrupa eriği' ise ekim ayına kadar yenebiliyor.
Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renkler alıyor.
Türkiye'deki en tanınmış erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriği olarak biliniyor.
Regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terleticidir. Tuzsuz rejim yapan ve romatizma rahatsızlığı olanlara iyi geldiği belirtildi.
Kalp ve böbrek hastalıklarına,karaciger hastalıklarınaB vitamini ihtiva eden erik bu özelliği sayesinde sinir sistemini takviye ediyor.
Ateş düşürücü etkisi de olan erik diş temizliği ile de bize yardımcı olur.
Romatizma, mafsal kireçlenmesi ve nikriste faydalıdır.
Kansızlığı giderir. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır.
Çekirdekleri ise bağırsak solucanlarını düşürmekte kullanılır.
eriğin faydaları
Türkiye'nin hemen her yöresinde yetiştirilen erik, daha çok taze meyve olarak tüketildiği gibi komposto, hoşaf, şurup, pekmez, reçel, marmelat veya kurutularak saklanıyor. Satın alırken, canlı yeşil, sert, sulu ve lekesiz olan eriklerin seçilmesi tavsiye edilirken erik, bol miktarda B vitaminleri içeriyor.
Uzmanlar, eriğin bağırsakları yumuşatıcı bir etkiye sahip olduğunu ifade ederken, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyve olduğunun altını çiziyor. Uzmanlar, eriği karaciğer, kalp ve böbrek hastalıklarına, sindirim rahatsızlığı çekenlere, tuzsuz rejim yapan ve romatizma rahatsızlığı olanlara da öneriyor.
100 gr taze erik; 66 kalori, 17.8 gr karbonhidrat, 299 mg potasyum, 17 mg fosfor, 2mg sodyum, 18 mg potasyum, 0.5 mg demir, 0.4 mg lif içeriyor. Erik ayrıca, A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamini içeriyor. Kuru eriğin, tazesine göre daha fazla ve pişirilmeden yenmesi öneriliyor.
Uzmanlar, eriğin bağırsakları yumuşatıcı bir etkiye sahip olduğunu ifade ederken, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyve olduğunun altını çiziyor. Uzmanlar, eriği karaciğer, kalp ve böbrek hastalıklarına, sindirim rahatsızlığı çekenlere, tuzsuz rejim yapan ve romatizma rahatsızlığı olanlara da öneriyor.
100 gr taze erik; 66 kalori, 17.8 gr karbonhidrat, 299 mg potasyum, 17 mg fosfor, 2mg sodyum, 18 mg potasyum, 0.5 mg demir, 0.4 mg lif içeriyor. Erik ayrıca, A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamini içeriyor. Kuru eriğin, tazesine göre daha fazla ve pişirilmeden yenmesi öneriliyor.
Yeşil eriğin Faideleri
Yeşil erik baharın geldiğinin, yazın yaklaştığının ilk habercisidir. Her gün mutlaka almamız gereken vitaminlerden C vitamini erikte bol miktarda mevcut.
Diyetisyen Nil Şahin Gürhan “Göz ve cilt sağlığında büyük görevleri olan A vitamini, kanın akışkanlığında görevli K vitamini, osmalit basınç ve su dengesini sağlayan sodyum,potasyum minerali, stres karşıtı mineral olan magnezyumda erikte önemli ölçüde bulunuyor” dedi. Gürhan, kalsiyum içeren eriğin, demir açısından da zengin olduğunu, yoğun lif yapısına sahip olan eriğin sindirim sistemi üzerindeki etkisinin tartışmasız büyüklüğüne dikkat çekti. Gürhan yeşil eriğin vücudumuz üzerindeki etkilerini de şöyle aktardı.
* Sindirimin düzenli ve yeterli ölçüde çalışmasını sağlar, kabızlığı önler. Yeşil erik sindirilebilir lif açısından zengin olduğundan, mide gazı, kabızlık, gaz problemi yaşamamızıda önler.
* Bağışıklık sisteminin oluşması ve korunmasında etkilidir.
* Düzenli olarak kütür kütür yeşil erik yemek diş etlerini güçlendirir. Diş sağlığının oluşmasında ve korunmasında faydalıdır.
* Demir eksikliğini önlemede ve tedavi sürecinde yararlıdır. Vücutta kan yapılmasına yardımcı olur.
* Bağ dokusunu güçlendirmekte ve böylece daha sıkı bir vücuda sahip olmakta yeşil erik etkilidir. C vitamini insan vücudunda bağ dokularının sıkı kalmasında yardımcı olur.
* Kilo vermek istediğinizde de erik tüketin. Yeşil erik kan şekeri düzeyini olumlu etkiler.
* Vücut içi hasarı önler; yüksek miktarda antioksidan içerir.
* Yeşil erik yiyenlerin astım, akciğer kanseri, soğuk algınlığı, öksürük ve kronik akciğer sorunlarıından uzak kaldığı araştırmalarca saptanmıştır.
* Yaşlılarda düzenli tüketim görme sorunlarını önler.
Similar topics
» ERİĞİN FAİDELERİ DİKKAT TUZSUZ YENECEK
» İncirin Faydaları
» Karadutun Faydaları
» YÜRÜMENİN FAYDALARI
» Kayısının Faydaları
» İncirin Faydaları
» Karadutun Faydaları
» YÜRÜMENİN FAYDALARI
» Kayısının Faydaları
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz