baba oğul
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Çocuk okula gitmek istemiyorsa

Aşağa gitmek

Çocuk okula gitmek istemiyorsa Empty Çocuk okula gitmek istemiyorsa

Mesaj  Admin Çarş. Eyl. 25, 2013 11:17 pm


"Çocuk okula bir türlü isteyerek gitmiyorsa ne yapmalıyız?"

Böyle durumlarda ebeveynlerin ilk yapması gereken sakin olup, sakinliklerini korumak olmalıdır. Çünkü çocuğun okul konusunda isteksiz olması çok doğal bir durumdur. İlkokul çocuk için ev ve anaokulu ortamından farklıdır. Bu ortamlara göre ilkokulda eğlence ve oyun daha az, kurallar ve ders daha fazladır. Haliyle çocuklar okulda sıkılmaktadır.

Genelde anne-babalar çocuğun bu isteksizliğini yakın çevre ile paylaşırlar. "Bir türlü okulu sevemedi/hala okula alışamadı..." gibi cümleler kurallar. Bunları dertleşmek amacıyla kendi aralarında konuştuklarında sorun yoktur, ancak çoğunlukla çocuk bu konuşmalara şahit olur. Bu doğru bir tutum değildir. Çocuğun yanında böyle konuşulması onun, okula alışmama durumunu normal karşılamasına ve alışmak için çaba göstermemesine neden olur. Ayrıca çocuğun bu durumu dikkat çekmek için kullanmasına da yol açar. Bir diğer olasılık da çocuk okula isteyerek gitmesinin ebeveynleri için önemli olduğunu fark ettiğinden, sırf onları kızdırmak için bile okula gitmek istemeyebilir.

Doğru olmayan bir tutum da, çocuk alışamayacak korkusu ile sürekli konuşarak onu okula gitmeye ikna etmeye çalışmaktır. Aile elbetteki çocuğa okulun olumlu yanlarını, niçin gitmek gerektiğini anlatmalıdır. Ancak bunu defalarca yaptığında çocuk açısından etkililiği azalacaktır. Çünkü çocuk da bu sefer başka bir bahane ile ebeveynini gitmeme konusunda ikna etmeye çalışacaktır. Bu karşılıklı ikna çabaları ile çok da sonuca varılamayacaktır. Burada, ebeveynin dikkat etmesi gereken nokta panik yapmamanın yanısıra, net olmaktır.

Anne-baba çocuğun okul ile ilgili bir sorunu olduğunda çocuğu mutlaka dinlemeli, onu anladığını dile getirip, kendisinin de çocukken okulda benzeri sorunlar yaşadığını ya da okuldan sıkıldığını, bunun normal olduğunu söylemelidir. Ancak sıkılsak ya da sorun yaşasak bile okula gitmek zorunda olduğumuzu belirtip, konuyu daha fazla uzatmamalıdır.

Bazen çocuk için anlaşıldığını hissetmek bile çözüm olabilir. Çünkü genelde anne-babaların yaptığı, çocuğun okuldan niye sıkıldığını sorgulayıp okulun ne kadar güzel ve yararlı bir yer olduğunu anlatmak olur. Halbuki çocuğa bazen sıkılabileceği özgürlüğünün verilmesi onun üzerindeki baskıyı azaltır ve kendisini anlaşılmış hissettiği için daha istekli olur.

Çocukların okula isteksiz gitmelerindeki en büyük etkenlerden birisi, okul ile birlikte normal yaşantısının artık istediği gibi olmayacağı endişesidir. Gündüz okulda olduğu için artık eskisi gibi gezemiyor ya da TV izleyemiyor oluşu, ödev ve ders gibi sorumluluklarından dolayı anne-babasıyla daha az vakit geçirmesi çocuğu okuldan soğutabilir. Çünkü çocuk tüm bunların sorumlusu olarak okulu tutar. Bu nedenle ebeveynler okul ve ev arasında denge kurmalıdırlar.

Okul hayatı ile birlikte, çocuğun önceki yaşantısının çok fazla değişmemesine özen gösterilmelidir. Okul ile ilgili sorumluluklarının artması keyif aldığı şeyleri yaşamasına engel olmamalıdır. Çocuk okul döneminde de TV izleyebilmeli, annesiyle oynayabilmeli, babasıyla gezebilmelidir. Ancak öncelik, sıklık ve süresi değişmelidir bunların. Ödevini bitirdikten sonra çizgi film izlemeli, fakat bütün akşam değil, sınırlı zaman diliminde olmalıdır, hafta sonları gezmelidir...vs. Her aile kendine göre bir düzen oluşturmalı, planlama yapmalıdır.

En önemlisi de, okul, çocuğun ebeveyni ile ilişkisine engel olmamalıdır. Okula giden çocukların ebeveynleri onlarla özel vakit geçirmeye daha dikkat etmelidirler. Genelde ebeveynlerin özel vakitten anladıkları maalesef ders çalıştırmak olmaktadır. "Biz zaten bütün akşam masa başında onunla ders çalışıyoruz" demektedirler. Ancak bizim kastettiğimiz bu değildir. Çocuğun ebeveyni ile ders çalıştığı vakit ayrı olmalı, özel geçirdiği vakit ayrı olmalıdır. Özel vakitte çocuğun yapmaktan hoşlandığı şey yapılmalıdır.

Okul hayatı bir başladı mı uzun yıllar devam eden bir süreçtir. Çocukların bu süreçte zaman zaman istekli iken zaman zaman isteksiz olmaları normaldir. Yukarıdaki noktalara dikkat edildiği takdirde, çocuğun isteksizliği çok sıkıntı yaratmayacaktır. Ancak isteksizlik çocuğun ders başarısını olumsuz etkiliyorsa aile ne yapması gerektiği konusunda uzmanlara danışmalıdır.
Psikolog Canan Cantürk
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 4942
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 51

https://moral.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz