baba oğul
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

sağlıklı insan denince

Aşağa gitmek

sağlıklı insan denince Empty sağlıklı insan denince

Mesaj  Admin Ptsi Mart 09, 2009 1:40 am

Sağlıklı İnsan Denince


Sağlık ve İnsan kelimelerini bir arada kullanabilmek ne güzel.
Her iki kelime de bana tek başına bir mükemmellik anlatıyor.

İnsan iradesiyle bedenine hakim olabilen ve uyum içinde çalışan milyonlarca hücreden oluşan bir canlıdır demiştim ya…. Sağlık kelimesini de her şeyin doğal halinde aksamadan çalışması olarak tarif edebilirim.

Bir de tıp kitaplarında sağlıklı insan tarifini yaparken kullanılan güzel bir cümle vardır. Onu sizlerle paylaşmak isterim.Der ki:
Sağlıklı İnsan , biyo-psiko-sosyal yönlerden sağlam olan canlıdır.

Ne kadar özet bir kelime bulmuşlar. !!!
Gerçekten de sağlıklı olma halini çok güzel anlatıyor. Ama belki de ben anlayabiliyorum ama sizler için biraz daha açıklamam gerekiyor.

Bilebildiğim kadarıyla bu konuyu açıklamak istiyorum.

Hepimizin İnsan diye ilk başta aklımıza gelen İnsanın bedenidir. Bu beden insanın biyolojik yapısıdır. Bu biyolojik yapı , milyonlarca hücrelerden, hücre gruplarından, doku ve organlardan meydana gelen ve bu organların uyum içerisinde çalıştığı bir organizmadır.
Bu organizmanın hücre yapılarında, fiziko kimyasal yapılarında olabilecek her türlü aksama, dış yapıya çeşitli hastalıklar halinde yansıyacaktır. Örneğin, ya dişindeki çürükten dolayı ağrı hissedecek veya karaciğerindeki hücreler kanı temizleme görevini yapamayınca sarılık tablosu ortaya çıkacaktır. Çeşitli örnekler akla gelebilir. Demek istediğim bedenin her hücresi sağlıklı olmadan İnsana sağlıklı demek mümkün olmamaktadır.

Bu kadar çeşitli hücresel yapıyı inceleyen tıp bilimi, bedenin dertlerini çözebilmek için her organa, her mekanizmaya değişik uzmanlık dalları ayırmak zorunda kalmıştır. Bu kadar çok uzmanlık dalının ilgilendiği bedeni rahatsızlıklar sanki en önemli şeymiş gibi doğal olarak kıymete binmiştir.
Halbuki sağlıklı İnsan, biyopsikososyal yönden sağlıklı olan, diye tarif edildiğine dikkat edersek, bu tarifi üç ayaklı tabureye benzetebiliriz. Beden sağlığı konusunun bu üç ayaktan sadece bir ayağını oluşturduğu burada kolayca fark edilecektir.
Öyleyse zannettiğimiz gibi sağlıklı bedeni olan İnsan, tümüyle sağlıklı sayılamayacaktır. İnsanı oluşturan diğer iki ayakla ilgili değerlendirme yapılmadan, bireyin tümüyle sağlıklı olduğu söylenemez.

Diğer iki ayağın bir tanesi, kişinin psikolojik olarak sağlıklı olmasıdır . Toplumumuzda İnsanın psikolojik sağlığı dikkate alınacağına, maalesef psikoloji denince genellikle akıl hastalıkları anlaşılır olmuştur. Bunun sonucunda insanlar, deli damgası yemektense psikolojik rahatsızlıklarını gizleme ihtiyacı hissetmişlerdir. Bazı durumlarda da mevki ve makamlarını kaybetme korkusuyla yaşayan, hasta kişilerin aldıkları kararlara katlanmak, ilişkileri çekilmez hale getirmiştir.
Sürekli olarak hata yapan, çevresiyle geçinemeyen, hasta bireylerin beden sağlıkları düzgün ve tam olsa bile sağlıklı insan olmadıkları açıktır.

Geriye kalan üçüncü ayağın yani İnsanın sağlıklı olduğunu gösterebilmesi için gerekli olan en güzel yapının, Sosyal yapı olduğunu savunabilirim
Sosyal yapı demekle, bedenen ve ruhen sağlıklı kişilerin, diğerleriyle uyum içerisinde yaşayabilmesi halini anlatmak istiyorum. Yani insan topluluklar halinde yaşar, yaşamalıdır..

İnsanın diğerleriyle uyum içerisinde yaşaması için gerekli olan nitelik, kişinin ruhen sağlıklı olmasıdır.
Bu ruh sağlığını insanın kendi bedenini , en az zararla idare edebilme halidir, diye tarif edebilirim.
Diğerlerine uyum sağlamayı da onlardan gelen stres etkenlerine uygun tepkilerle göğüs germe hali olarak açıklayabilirim. Uygun zamanda, uygun tepkilerle, uygun hareketlerle, toplumda yaşayabilmek, beden sağlığını korumak mümkün olabilmektedir.

Bütün bunlardan anladıklarımızı özetleyecek olursam.
İnsanın sağlıklı olduğunu söyleyebilmemiz için, sadece beden sağlığı yeterli değildir. Hem ruhen sağlam olması, hem de diğerleriyle gruplar halinde yaşayabilmesi, kısaca psikososyal sağlığının tam olması gerekmektedir.

Basitçe gözünüzde canlandırdığım üç ayaklı taburenin iki ayağını, elle tutulmayan, gözle görülmeyen, hissedilen, gönülden duyulan manevi sağlık halleri diye tarif edebilirim.
Benim sağlıklı olmaktan anladığım ise, daha fazla manevi yönden sağlamlık halinin önemi ortaya çıkmaktadır. Bence psikososyal sağlık, beden sağlığından daha önemlidir.

Şunu çok iyi biliyorum ki, ruhen sağlam olmayan bir beden, eninde sonunda bedeni zararla kaybolup gidecektir. Bedenin de sağlam ve sağlıklı olmasını sağlayan manevi sağlıktır, diyebilirim.

alıntıdır:http://www.hikayeler.net/yazilar/30533/saglikli-insan-denince/
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 4942
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 51

https://moral.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz