baba oğul
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hafızayı güçlendiren dua

Aşağa gitmek

Hafızayı güçlendiren dua Empty Her Türlü Musibetlere Karşı Dua

Mesaj  Admin Cuma Ara. 25, 2020 2:49 am

HER TÜRLÜ BELA MUSİBET VE KORKULARA KARŞI KORUYAN 7 KALKAN ÂYET-İ KERİMLER
Muaz b.Cebel Hazretlerinden nakledile bir rivayete  göre; Kur’an’da 7 Âyet-i Kerim vardır  ve bunların bir takım sırları ve hikmetleri bulunmaktadır.Bilinen bazı sırları ve hikmetleri şöyledir.
-Bir mü’min bunları abdestli olarak yazıp üzerinde taşırsa,bütün canlı mahlûkatın dili o kimseye karşı bağlanmış olur ve o kimse hakkında kötü bir kelime sarf edemez.
-Bu ayetleri taşıyan kimseyi her gören sever,onu taltif eder ve taleplerini de severek yerine getirir.
-Üzerinde bulunan dünya ve ahirete ait her çeşit üzüntü gam ve kederleri yok olur.
-Kimse ona zarar veremeyeceği gibi bu ayetlerin bereketiyle bütün düşmanlarına galip gelir.
-İmam Şahabettin’in ” FEVAİD” adlı eserinde Kâ’bü’l-Ahvar (r.a)’dan naklettiği bir rivayete göre şöyle denmişti;”Bu ayetleri okuduğum zaman gökyüzü yere inse ve yerle gök birbiri üstüne kapansa bana herhangi bir zarar olur diye hiç endişe duymam.Yüce Allah bana bu ayetler sebebiyle bir çıkış yolu gösterip beni kurtarır.
-Yine Ka’bü’l-Ahbar (r.a) diyor ki; ” Bu ayetler okuduğum takdirde yer ve gök afetleriden,belalarda,düşman şerrinden,sihirbazın sihirinden bu duanın bereketiyle emin olursun.”
-Bir hadisi şerifte nakledildiğine göre “Bir mü’min,abdestli olarak ve inanarak bu 7 ayeti okumaya devam ederse,gökten dünyaya Uhud dağı büyüklüğünde azap ve belalar yağsa,bu ayetleri okuyan kimseye hiçbir zarar isabet etmez ve bütün belaları üzerinden kovar.
-İmam Şahabettin,Hz.Ali(r.a)’den yaptığı bir rivayet şöyledir.” Her kim bu ayetleri sabah akşam okumaya devam ederse Allah  o kimseyi zamanın hilelerinden düşmanların ve hasetçilerin kurdukları tuzaklardan ve her çeşit şer ve belalardan korur ve kendini himaye altına alır.
-Bu ayetleri okuyan ve iyi bir saatte yazıp üzerinde taşıyan,kendini akla ve hayale  gelen ve gelmeyen bin türlü fitne,fesat ve belalara  karşı bir kale içerisine girmiş gibi,korunma altına alır.Bu ayetler insanlar için bir ZIRHTIR.
Ayet 1
بسم الله الرحمن الرحيم
قُل لَّن يُصِيبَنَا إِلاَّ مَا كَتَبَ اللّهُ لَنَا هُوَ مَوْلاَنَا وَعَلَى اللّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ
Bismillâhirrahmânirrahîm
Kul len yüsıybena illa ma ketebellahü lena hüve mevlana ve alellahi fel yetevekkelil mü’minun
(Tevbe Suresi 51)
Anlamı: De ki: “Bizim başımıza ancak, Allah’ın bizim için yazdığı şeyler gelir. O, bizim yardımcımızdır. Öyleyse mü’minler, yalnız Allah’a güvensinler.”
Ayet 2
بسم الله الرحمن الرحيم
وَإِن يَمْسَسْكَ اللّهُ بِضُرٍّ فَلاَ كَاشِفَ لَهُ إِلاَّ هُوَ وَإِن يُرِدْكَ بِخَيْرٍ فَلاَ رَآدَّ لِفَضْلِهِ يُصَيبُ بِهِ مَن يَشَاء مِنْ عِبَادِهِ وَهُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
Bismillâhirrahmânirrahîm
Ve in yemseskellahü bi durrin fe la kaşife lehu illa hu* Ve in yüridke bi hayrin fe la radde li fadlihi yüsiybü bihi men yeşaü min ıbadihi ve hüvel ğafurur rahiym
(Yunus Suresi 107)
Anlamı: Eğer Allah sana herhangi bir zarar verecek olursa, bil ki onu, O’ndan başka giderebilecek yoktur. Eğer sana bir hayır dilerse, O’nun lütfunu engelleyebilecek de yoktur. O, bunu kullarından dilediğine eriştirir. O, çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.
Ayet 3
بسم الله الرحمن الرحيم
وَمَا مِن دَآبَّةٍ فِي الأَرْضِ إِلاَّ عَلَى اللّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُّبِينٍ
Bismillâhirrahmânirrahîm
Ve ma min dabbetin fil erdı illa alellahi rizkuha ve ya’lemü müstekarraha* Ve müstevdeaha küllün fi kitabin mübin
(Hûd Sûresi 6)
Anlamı: Yeryüzünde hiçbir canlı yoktur ki, rızkı Allah’a ait olmasın. Her birinin (dünyada) duracakları yeri de, (öldükten sonra) emaneten konulacakları yeri de O bilir. Bunların hepsi açık bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da yazılı)dır.
Ayet 4
بسم الله الرحمن الرحيم
إِنِّي تَوَكَّلْتُ عَلَى اللّهِ رَبِّي وَرَبِّكُم مَّا مِن دَآبَّةٍ إِلاَّ هُوَ آخِذٌ بِنَاصِيَتِهَا إِنَّ رَبِّي عَلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ
Bismillâhirrahmânirrahîm
İnni tevekkeltü alellahi rabbi ve rabbiküm* Ma min dabbetin illa hüve ahızün bi nasıyetiha*İnne rabbi ala sıratın mustekıym
(Hûd Sûresi 56)
br> Anlamı: “İşte ben, hem benim, hem sizin Rabbiniz olan Allah’a dayandım. Yeryüzünde bulunan hiçbir canlı yoktur ki, Allah, onun perçeminden tutmuş olmasın. Şüphesiz Rabbim dosdoğru bir yol üzerindedir.”
Ayet 5
بسم الله الرحمن الرحيم
وَكَأَيِّنْ مِنْ دَابَّةٍ لَا تَحْمِلُ رِزْقَهَا اللَّهُ يَرْزُقُهَا وَإِيَّاكُمْ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ
Bismillâhirrahmânirrahîm
Ve ke eyyin min dabbetin la tahmilü rizkahellahü yerzükuha ve iyyaküm ve hüves semiy’ul alim
(Ankebut Suresi 60)
Anlamı: Nice canlı var ki, rızkını (yanında) taşımıyor. Onlara da size de rızık veren Allah’tır. O, her şeyi işitir ve bilir.
Ayet 6
بسم الله الرحمن الرحيم
مَا يَفْتَحِ اللَّهُ لِلنَّاسِ مِن رَّحْمَةٍ فَلَا مُمْسِكَ لَهَا وَمَا يُمْسِكْ فَلَا مُرْسِلَ لَهُ مِن بَعْدِهِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ
Bismillâhirrahmânirrahîm
Ma yeftehıllahü lin nasi min rahmetin fe la mümsike leha ve ma yümsik fe la mürsile lehu min ba’dihi ve hüvel azizül hakiym*
(Fatir Sûresi 2)
Anlamı: Allah, insanlar için ne rahmet açarsa, artık onu tutacak (engelleyecek) yoktur. Neyi de tutarsa, bundan sonra onu gönderecek yoktur. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.
Ayet 4
بسم الله الرحمن الرحيم
وَلَئِن سَأَلْتَهُم مَّنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ قُلْ أَفَرَأَيْتُم مَّا تَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّهِ إِنْ أَرَادَنِيَ اللَّهُ بِضُرٍّ هَلْ هُنَّ كَاشِفَاتُ ضُرِّهِ أَوْ أَرَادَنِي بِرَحْمَةٍ هَلْ هُنَّ مُمْسِكَاتُ رَحْمَتِهِ قُلْ حَسْبِيَ اللَّهُ عَلَيْهِ يَتَوَكَّلُ الْمُتَوَكِّلُونَ
Bismillâhirrahmânirrahîm
Ve lein seeltehüm men halekas semavati vel erda le yekulünnellah* Kul efe raeytüm ma ted’une min dunillahi in eradeniyellahü bi durrin hel hünne kaşifatü durrıhi ev eradeni bi rahmetin hel hünne mümsikatü rahmetihi kul hasbiyellahü aleyhi yetevekkelül mütevekkilun*
(Zümer Sûresi 38)
Anlamı: Andolsun, eğer onlara, “Gökleri ve yeri kim yarattı?” diye sorsan elbette, “Allah”, derler. De ki: “Peki söyleyin bakalım? Allah’ı bırakıp da ibadet ettikleriniz var ya; eğer Allah bana herhangi bir zarar dokundurmak isterse, onlar Allah’ın dokundurduğu zararı kaldırabilirler mi? Yahut Allah bana bir rahmet dilese, onlar O’nun rahmetini engelleyebilirler mi?” De ki: “Allah bana yeter. Tevekkül edenler ancak O’na tevekkül ederler.”


Ebû Derdâ(r.a) Duası
Anlatılır ki,vaktiyle Medine’de büyük bir yangın çıkar.Ebû Derdâ(r.a) da,o esnada tarlada çalışmaktadır.Bir grup insan yanına yaklaşarak:”Medine’de sizin mahallede yangın çıktı.Senin evin de yanmak üzere.Malın mülkün heba olmadan yetiş!”dediler.O ise çalışmasına devam ederek dedi ki:”İnşâallah hiçbir şey olmaz.”Onun gayet emin bu tavrı karşısında,orada bulunanlar hayli şaşırıp sebebini sordular.Ebû Derdâ Hazretleri;Allah Rasûlü bana bir dua edip dedi ki:”Kim bu duayı okursa malı mülkü Allah’ın hıfzı emanı altında olur.”Ben de bu duayı okudum,diye cevap verdi.

İşlerini bitirdikten sonra yanındakilerle beraber Medine’ye döndüler.Gördüler ki,o mahalledeki bütün evler yandığı halde Ebû Derdâ’nın evine hiçbir şey olmamış.

İşte bu duayı okuyanın malı mülkü,gece gündüz Allah’ın inayetiyle hıfzu eman altında olur:

Bismillâhirrahmânirrahîm,Allâhümme ente Rabbi lâ ilâhe illâ ente aleyke tevekkeltü ve ente Rabbül-Arşil-Azîm ,lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-Aliyyil-Azîm. MâşâAllâhü kâne ve ma lem yeşe’ e(AYIN)'lemü ennAllahe ala külli şey'in gadir,ve ennellâhe kad ehâta bi-külli şey’in ilmen,veehsaa külle şey'in adeden Allâhümme innî eûzü bike min şerri nefsî ve min şerri külli dâbbetin ente âhizün bi-nâsıyetihâ inne Rabbî sırâtın müstekîm.
Çocukların hidayeti ve manevi sahada ileriye gitmeleri için farz namazından sonra:1 salavat-ı şerife okuyup 14 defa" Ya Vehhab" okunur.
Namazda Kadir sure-i celilesini okumak bin ayet okumak gibidir.Ayt'ül Kürsi de böyledir.
SALAT-Ü MÜNCİYE
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلاَةً تُنْجِينَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ اْلاَحْوَالِ وَاْلآفَاتِ وَتَقْضِى لَنَا بِهَا جَمِيعَ الْحَاجَاتِ وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ السَّيِّئَاتِ وَتَرْفَعُنَا بِهَا عِنْدَكَ اَعْلَى الدَّرَجَاتِ وَتُبَلِّغُنَا بِهَا اَقْصَى الْغَايَاتِ مِنْ جَمِيعِ الْخَيْرَاتِ فِى الْحَيَاتِ وَبَعْدَ الْمَمَاتِ اِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

Salat-ı Münciye Duası (Salaten Tüncina) Türkçe Okunuşu:

"Allâhumme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min-cemî'il-ehvâli vel âfat. Ve takdî lenâ bihâ cemîal hâcât ve tutahhirunâ bihâ min-cemîi's-seyyiât ve terfe'unâ bihâ ındeke a'lâ'd-deracât ve tubelliğunâ bihâ aksâ'l-ğayât min cemiîl-hayrâti fî'l-hayâti ve ba'del-memât .İnneke ala külli şey'in gadir."
SALAT-Ü MÜNCİYE FAZİLETİ
Maneviyat büyüklerinden Ebu Musa, fırtınalı bir havada gemide imiş. Müthiş bir fırtına gemiyi batırmaya ramak kaldığı sırada Peygamber Efendimize iltica etmiş:

Ya Resulallah, gemimiz batacak, içindeki bunca masumlar suya gark olup ölecekler. Lütfen bize bir kurtuluş çaresi göster!..

O sırada kulağına şöyle bir hitap vaki olmuş: Ey Ebu Musa! Tüncina duasını okuyun! Yani, kurtaran duayı okuyun, kurtaran duayı...

Demiş ki: Ya Resulallah, bu Tüncina duası hangisidir, biz bilmiyoruz?

Efendimiz (asm) bugün namazlardan sonra okumakta olduğunuz (Salaten Tüncina)'yı okumuş, bunu okuyun, diye tenbih buyurmuş.

Gemideki yolcular hep birlikte bunu Ebu Musa'dan öğrenip okumuşlar, fırtına dinmiş, sağ salim karaya ayak basmışlar.
SALÂT-I FETHİYE

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ الْفَاتِحِ لِمَا اُغْلِقَ وَالْخَاتِمِ لِمَا سَبَقَ نَاصِرِ الْحَقِّ بِالْحَقِّ وَالْهَادِى اِلَى صِرَاطِكَ الْمُسْتَقِيمِ وَعَلَى آلِهِ حَقَّ قَدْرِهِ وَمِقْدَارِهِ الْعَظِيمِ
Okunuşu:

“Allâhümme salli ve sellim ve bârik ‘alâ seyyidinâ Muhammedini’l-fâtihı limâ uğlika ve’l-hâtimi limâ sebeka nâsırı’l-hakkı bi’l-hakkı ve’l-hâdî ilâ sırâtike’l müstakîm ve ‘alâ âlihî hakka kadrihî ve mikdârihi’l ‘azîm.”

Mânâsı:

“Allâh’ım; kilitlenmişlerin açıcısı, öncekilerin sonuncusu, Hakka hak ile yardımcı, doğru yoluna hidâyet eden Efendimiz Muhammed’e ve onun ehl-i beytine onun kadrince ve azîm mikdarınca.”


"Bismillâhillezi lâ yedurru ma’asmihi şey’ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüves-semî’ul alîm)"
duasını üç kere okuyan her türlü kazadan beladan ve nazar değmesinden emin olur.

3- Hud suresinin 41. âyet-i kerimesini okumalı:"
"Bismillahi mecraha ve mürsaha inne rabbi le gafururrahim"
Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Gemiye binince, Besmeleyle, Hud suresinin 41. âyetini okuyan, boğulmaktan emin olur.) [Taberani]

Bir kimse hergün 7 kere Tevbe suresinin son iki ayetini okumayı vird edinirse,ölüm o kimsenin yolunu kesemez. Bu tertibe devam ettiği sürece hayatı da devam eder: BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM:

128- Lekad câekum resûlun min enfusikum azîz(azîzun), aleyhi mâ anittum harîsun aleykum bil mu’minîne raûfun rahîm(rahîmun).
129- Fe in tevellev fe kul hasbîyallâh(hasbîyallâhu), lâ ilâhe illâ hûv(hûve), aleyhi tevekkeltu ve huve rabbul arşil azîm(azîm).

MANASI
128- Andolsun ki; size, sizin içinizden azîz bir Resûl geldi. Sizin üzüldüğünüz şey, O'na ağır gelir (O'nu üzer). Size çok düşkün, mü'minlere şefkatli ve merhametlidir.
129- Bundan sonra eğer onlar dönerlerse, o zaman onlara şöyle de: “Bana, Allah yeter (kâfidir), O'ndan başka ilâh yoktur. Ben, Allah'a tevekkül ettim (güvendim). Ve O, azîm arşın Rabbidir.

Güzelce abdest aldıktan sonra:
"Eşhedü en la ilahe illallahü vahdehü la şerikeleh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resulühü"
diyene cennetin sekiz kapısı açılır, istediğinden içeri girer.
Kaynak/Râvi: Nesai


Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 4942
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 51

https://moral.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Hafızayı güçlendiren dua Empty Geri: Hafızayı güçlendiren dua

Mesaj  Admin Salı Ara. 22, 2020 10:09 pm

SEYYIDÜ'L-ISTIGFAR
Bu dua konusunda şöyle bir hadis nakledilir. Resulullah (s.a) buyurdu ki; "Istiğfar dualarının en değerli ve en üstünü şöyle demendir: "Allâhümme ente Rabbî, Lâ Ilâhe Illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve va'dike me'steta'tü, eûzü bike min şerri mâ sana'tü, ebûü leke bi ni'metike aleyye ve ebûü bi zenbî fe'gfirlî fe innehû lâ yeğfiru'z-l; zünûbe illâ ente"
Anlamı:"Allah'ım! Sen benim Rabbımsın! Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Beni sen yarattın. Ben senin kulunum; gücüm yettiği kadarıyla senin akdin ve va'din üzere bulunuyorum. Yaptığım fenalıkların şerrinden sana sığınırım. Üzerimde olan nimetlerini itiraf ederim, günahımı da itiraf ederim. Beni bağışla; çünkü senden başka hiçbir kimse günahları mağfiret edemez."
Hz. Muhammed (s.a.s) daha sonra şunları ekledi: "Kim bunları inanarak sabahleyin söyler de akşam olmadan ölürse, o kişi Cennet ehlindendir. Yine kim bunları inanarak geceleyin söyler de sabaha ulaşamadan vefat ederse Cennet ehlindendir" (Buhârî, Deavât, 2). اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لاَ اِلَهَ اِلاَّ اَنْتَ خَلَقْتَنِي وَأَنَا عَبْدُكَ وَاَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ   ✪   اَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ وَأَبُوءُ بِذَنْبِي فَاغْفِرْ لِي فَإِنَّهُ   ✪   لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلاَّ أَنْتَ



Ebû Derdâ(r.a) Duası
Anlatılır ki,vaktiyle Medine’de büyük bir yangın çıkar.Ebû Derdâ(r.a) da,o esnada tarlada çalışmaktadır.Bir grup insan yanına yaklaşarak:”Medine’de sizin mahallede yangın çıktı.Senin evin de yanmak üzere.Malın mülkün heba olmadan yetiş!”dediler.O ise çalışmasına devam ederek dedi ki:”İnşâallah hiçbir şey olmaz.”Onun gayet emin bu tavrı karşısında,orada bulunanlar hayli şaşırıp sebebini sordular.Ebû Derdâ Hazretleri;Allah Rasûlü bana bir dua edip dedi ki:”Kim bu duayı okursa malı mülkü Allah’ın hıfzı emanı altında olur.”Ben de bu duayı okudum,diye cevap verdi.

İşlerini bitirdikten sonra yanındakilerle beraber Medine’ye döndüler.Gördüler ki,o mahalledeki bütün evler yandığı halde Ebû Derdâ’nın evine hiçbir şey olmamış.

İşte bu duayı okuyanın malı mülkü,gece gündüz Allah’ın inayetiyle hıfzu eman altında olur:

Bismillâhirrahmânirrahîm,Allâhümme ente Rabbi lâ ilâhe illâ ente aleyke tevekkeltü ve ente Rabbül-Arşil-Azîm ,lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-Aliyyil-Azîm. MâşâAllâhü kâne ve ma lem yeşe’ e(AYIN)'lemü ennAllahe ala külli şey'in gadir,ve ennellâhe kad ehâta bi-külli şey’in ilmen,veehsaa külle şey'in adeden Allâhümme innî eûzü bike min şerri nefsî ve min şerri külli dâbbetin ente âhizün bi-nâsıyetihâ inne Rabbî sırâtın müstekîm.
Çocukların hidayeti ve manevi sahada ileriye gitmeleri için farz namazından sonra:1 salavat-ı şerife okuyup 14 defa" Ya Vehhab" okunur.
Namazda Kadir sure-i celilesini okumak bin ayet okumak gibidir.Ayt'ül Kürsi de böyledir.
SALAT-Ü MÜNCİYE
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلاَةً تُنْجِينَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ اْلاَحْوَالِ وَاْلآفَاتِ وَتَقْضِى لَنَا بِهَا جَمِيعَ الْحَاجَاتِ وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ السَّيِّئَاتِ وَتَرْفَعُنَا بِهَا عِنْدَكَ اَعْلَى الدَّرَجَاتِ وَتُبَلِّغُنَا بِهَا اَقْصَى الْغَايَاتِ مِنْ جَمِيعِ الْخَيْرَاتِ فِى الْحَيَاتِ وَبَعْدَ الْمَمَاتِ اِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

Salat-ı Münciye Duası (Salaten Tüncina) Türkçe Okunuşu:

"Allâhumme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min-cemî'il-ehvâli vel âfat. Ve takdî lenâ bihâ cemîal hâcât ve tutahhirunâ bihâ min-cemîi's-seyyiât ve terfe'unâ bihâ ındeke a'lâ'd-deracât ve tubelliğunâ bihâ aksâ'l-ğayât min cemiîl-hayrâti fî'l-hayâti ve ba'del-memât .İnneke ala külli şey'in gadir."
SALAT-Ü MÜNCİYE FAZİLETİ
Maneviyat büyüklerinden Ebu Musa, fırtınalı bir havada gemide imiş. Müthiş bir fırtına gemiyi batırmaya ramak kaldığı sırada Peygamber Efendimize iltica etmiş:

Ya Resulallah, gemimiz batacak, içindeki bunca masumlar suya gark olup ölecekler. Lütfen bize bir kurtuluş çaresi göster!..

O sırada kulağına şöyle bir hitap vaki olmuş: Ey Ebu Musa! Tüncina duasını okuyun! Yani, kurtaran duayı okuyun, kurtaran duayı...

Demiş ki: Ya Resulallah, bu Tüncina duası hangisidir, biz bilmiyoruz?

Efendimiz (asm) bugün namazlardan sonra okumakta olduğunuz (Salaten Tüncina)'yı okumuş, bunu okuyun, diye tenbih buyurmuş.

Gemideki yolcular hep birlikte bunu Ebu Musa'dan öğrenip okumuşlar, fırtına dinmiş, sağ salim karaya ayak basmışlar.
SALÂT-I FETHİYE

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ الْفَاتِحِ لِمَا اُغْلِقَ وَالْخَاتِمِ لِمَا سَبَقَ نَاصِرِ الْحَقِّ بِالْحَقِّ وَالْهَادِى اِلَى صِرَاطِكَ الْمُسْتَقِيمِ وَعَلَى آلِهِ حَقَّ قَدْرِهِ وَمِقْدَارِهِ الْعَظِيمِ
Okunuşu:

“Allâhümme salli ve sellim ve bârik ‘alâ seyyidinâ Muhammedini’l-fâtihı limâ uğlika ve’l-hâtimi limâ sebeka nâsırı’l-hakkı bi’l-hakkı ve’l-hâdî ilâ sırâtike’l müstakîm ve ‘alâ âlihî hakka kadrihî ve mikdârihi’l ‘azîm.”

Mânâsı:

“Allâh’ım; kilitlenmişlerin açıcısı, öncekilerin sonuncusu, Hakka hak ile yardımcı, doğru yoluna hidâyet eden Efendimiz Muhammed’e ve onun ehl-i beytine onun kadrince ve azîm mikdarınca.”


"Bismillâhillezi lâ yedurru ma’asmihi şey’ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüves-semî’ul alîm)"
duasını üç kere okuyan her türlü kazadan beladan ve nazar değmesinden emin olur.

3- Hud suresinin 41. âyet-i kerimesini okumalı:"
"Bismillahi mecraha ve mürsaha inne rabbi le gafururrahim"
Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Gemiye binince, Besmeleyle, Hud suresinin 41. âyetini okuyan, boğulmaktan emin olur.) [Taberani]

Bir kimse hergün 7 kere Tevbe suresinin son iki ayetini okumayı vird edinirse,ölüm o kimsenin yolunu kesemez. Bu tertibe devam ettiği sürece hayatı da devam eder: BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM:

128- Lekad câekum resûlun min enfusikum azîz(azîzun), aleyhi mâ anittum harîsun aleykum bil mu’minîne raûfun rahîm(rahîmun).
129- Fe in tevellev fe kul hasbîyallâh(hasbîyallâhu), lâ ilâhe illâ hûv(hûve), aleyhi tevekkeltu ve huve rabbul arşil azîm(azîm).

MANASI
128- Andolsun ki; size, sizin içinizden azîz bir Resûl geldi. Sizin üzüldüğünüz şey, O'na ağır gelir (O'nu üzer). Size çok düşkün, mü'minlere şefkatli ve merhametlidir.
129- Bundan sonra eğer onlar dönerlerse, o zaman onlara şöyle de: “Bana, Allah yeter (kâfidir), O'ndan başka ilâh yoktur. Ben, Allah'a tevekkül ettim (güvendim). Ve O, azîm arşın Rabbidir.

Güzelce abdest aldıktan sonra:
"Eşhedü en la ilahe illallahü vahdehü la şerikeleh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resulühü"
diyene cennetin sekiz kapısı açılır, istediğinden içeri girer.
Kaynak/Râvi: Nesai




En son Admin tarafından Salı Nis. 06, 2021 9:13 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 4942
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 51

https://moral.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Hafızayı güçlendiren dua Empty Geri: Hafızayı güçlendiren dua

Mesaj  Admin Cuma Ara. 18, 2020 8:04 pm

yazmacamera_enhance
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 4942
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 51

https://moral.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Hafızayı güçlendiren dua Empty Geri: Hafızayı güçlendiren dua

Mesaj  Admin Cuma Ara. 18, 2020 7:54 pm

Borçtan kurtulmak için başka bir reçete…
Şöyle ki:
Borç yükünden beli bükülmüş birisi, bir gün Hz Ali’ye (r.a.) gelerek kendisine yardımcı olmasını istemişti. Hz Ali (r.a.) ona;
“Rasûlullah’ın (s.a.v.) bana öğrettiği bir duayı sana öğreteyim de, onu okursan, üzerinde sebir dağı kadar borç olsa Allah Teala o borcu ödemen için yardım eder,” demiş ve aşağıdaki dua’ya devam etmesini tavsiye etmiştir:
“” Allahümme’kfinî bi-halâlike an harâmike ve ağninî bi-fadlike ammen sivâk.” [Tirmizi, Sünen, Deavât, 121]
“”Manası: “Allah’ım! Helâlinden bana yetecek kadar vererek beni haramından koru. Lûtfunla beni Senden başkasına muhtaç etme.”
Yine Ebu'd-Derdâ'dan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
"Kim sabah ve akşam yedi kez şu sözleri söylerse, dünya ve ahiret işlerinden kendisine üzüntü veren şeyleri Allah Teala giderir:
"Hasbiyellâhu lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve Rabbü’l-Arşi'l-azîm".
Manası: "Allah bana kâfidir; O'ndan başka ilâh yoktur. O'na tevekkül ettim; O, Arş-ı azîmin (çoook büyük olan Arş'ın) Rabbi’dir."


Ebû Derdâ(r.a) Duası
Anlatılır ki,vaktiyle Medine’de büyük bir yangın çıkar.Ebû Derdâ(r.a) da,o esnada tarlada çalışmaktadır.Bir grup insan yanına yaklaşarak:”Medine’de sizin mahallede yangın çıktı.Senin evin de yanmak üzere.Malın mülkün heba olmadan yetiş!”dediler.O ise çalışmasına devam ederek dedi ki:”İnşâallah hiçbir şey olmaz.”Onun gayet emin bu tavrı karşısında,orada bulunanlar hayli şaşırıp sebebini sordular.Ebû Derdâ Hazretleri;Allah Rasûlü bana bir dua edip dedi ki:”Kim bu duayı okursa malı mülkü Allah’ın hıfzı emanı altında olur.”Ben de bu duayı okudum,diye cevap verdi.

İşlerini bitirdikten sonra yanındakilerle beraber Medine’ye döndüler.Gördüler ki,o mahalledeki bütün evler yandığı halde Ebû Derdâ’nın evine hiçbir şey olmamış.

İşte bu duayı okuyanın malı mülkü,gece gündüz Allah’ın inayetiyle hıfzu eman altında olur:

Bismillâhirrahmânirrahîm,Allâhümme ente Rabbi lâ ilâhe illâ ente aleyke tevekkeltü ve ente Rabbül-Arşil-Azîm ,lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-Aliyyil-Azîm. MâşâAllâhü kâne ve ma lem yeşe’ e(AYIN)'lemü ennAllahe ala külli şey'in gadir,ve ennellâhe kad ehâta bi-külli şey’in ilmen,veehsaa külle şey'in adeden Allâhümme innî eûzü bike min şerri nefsî ve min şerri külli dâbbetin ente âhizün bi-nâsıyetihâ inne Rabbî sırâtın müstekîm.
Çocukların hidayeti ve manevi sahada ileriye gitmeleri için farz namazından sonra:1 salavat-ı şerife okuyup 14 defa" Ya Vehhab" okunur.
Namazda Kadir sure-i celilesini okumak bin ayet okumak gibidir.Ayt'ül Kürsi de böyledir.
SALAT-Ü MÜNCİYE
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلاَةً تُنْجِينَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ اْلاَحْوَالِ وَاْلآفَاتِ وَتَقْضِى لَنَا بِهَا جَمِيعَ الْحَاجَاتِ وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ السَّيِّئَاتِ وَتَرْفَعُنَا بِهَا عِنْدَكَ اَعْلَى الدَّرَجَاتِ وَتُبَلِّغُنَا بِهَا اَقْصَى الْغَايَاتِ مِنْ جَمِيعِ الْخَيْرَاتِ فِى الْحَيَاتِ وَبَعْدَ الْمَمَاتِ اِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

Salat-ı Münciye Duası (Salaten Tüncina) Türkçe Okunuşu:

"Allâhumme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min-cemî'il-ehvâli vel âfat. Ve takdî lenâ bihâ cemîal hâcât ve tutahhirunâ bihâ min-cemîi's-seyyiât ve terfe'unâ bihâ ındeke a'lâ'd-deracât ve tubelliğunâ bihâ aksâ'l-ğayât min cemiîl-hayrâti fî'l-hayâti ve ba'del-memât .İnneke ala külli şey'in gadir."
SALAT-Ü MÜNCİYE FAZİLETİ
Maneviyat büyüklerinden Ebu Musa, fırtınalı bir havada gemide imiş. Müthiş bir fırtına gemiyi batırmaya ramak kaldığı sırada Peygamber Efendimize iltica etmiş:

Ya Resulallah, gemimiz batacak, içindeki bunca masumlar suya gark olup ölecekler. Lütfen bize bir kurtuluş çaresi göster!..

O sırada kulağına şöyle bir hitap vaki olmuş: Ey Ebu Musa! Tüncina duasını okuyun! Yani, kurtaran duayı okuyun, kurtaran duayı...

Demiş ki: Ya Resulallah, bu Tüncina duası hangisidir, biz bilmiyoruz?

Efendimiz (asm) bugün namazlardan sonra okumakta olduğunuz (Salaten Tüncina)'yı okumuş, bunu okuyun, diye tenbih buyurmuş.

Gemideki yolcular hep birlikte bunu Ebu Musa'dan öğrenip okumuşlar, fırtına dinmiş, sağ salim karaya ayak basmışlar.
SALÂT-I FETHİYE

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ الْفَاتِحِ لِمَا اُغْلِقَ وَالْخَاتِمِ لِمَا سَبَقَ نَاصِرِ الْحَقِّ بِالْحَقِّ وَالْهَادِى اِلَى صِرَاطِكَ الْمُسْتَقِيمِ وَعَلَى آلِهِ حَقَّ قَدْرِهِ وَمِقْدَارِهِ الْعَظِيمِ
Okunuşu:

“Allâhümme salli ve sellim ve bârik ‘alâ seyyidinâ Muhammedini’l-fâtihı limâ uğlika ve’l-hâtimi limâ sebeka nâsırı’l-hakkı bi’l-hakkı ve’l-hâdî ilâ sırâtike’l müstakîm ve ‘alâ âlihî hakka kadrihî ve mikdârihi’l ‘azîm.”

Mânâsı:

“Allâh’ım; kilitlenmişlerin açıcısı, öncekilerin sonuncusu, Hakka hak ile yardımcı, doğru yoluna hidâyet eden Efendimiz Muhammed’e ve onun ehl-i beytine onun kadrince ve azîm mikdarınca.”


"Bismillâhillezi lâ yedurru ma’asmihi şey’ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüves-semî’ul alîm)"
duasını üç kere okuyan her türlü kazadan beladan ve nazar değmesinden emin olur.

3- Hud suresinin 41. âyet-i kerimesini okumalı:"
"Bismillahi mecraha ve mürsaha inne rabbi le gafururrahim"
Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Gemiye binince, Besmeleyle, Hud suresinin 41. âyetini okuyan, boğulmaktan emin olur.) [Taberani]

Bir kimse hergün 7 kere Tevbe suresinin son iki ayetini okumayı vird edinirse,ölüm o kimsenin yolunu kesemez. Bu tertibe devam ettiği sürece hayatı da devam eder: BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM:

128- Lekad câekum resûlun min enfusikum azîz(azîzun), aleyhi mâ anittum harîsun aleykum bil mu’minîne raûfun rahîm(rahîmun).
129- Fe in tevellev fe kul hasbîyallâh(hasbîyallâhu), lâ ilâhe illâ hûv(hûve), aleyhi tevekkeltu ve huve rabbul arşil azîm(azîm).

MANASI
128- Andolsun ki; size, sizin içinizden azîz bir Resûl geldi. Sizin üzüldüğünüz şey, O'na ağır gelir (O'nu üzer). Size çok düşkün, mü'minlere şefkatli ve merhametlidir.
129- Bundan sonra eğer onlar dönerlerse, o zaman onlara şöyle de: “Bana, Allah yeter (kâfidir), O'ndan başka ilâh yoktur. Ben, Allah'a tevekkül ettim (güvendim). Ve O, azîm arşın Rabbidir.

Güzelce abdest aldıktan sonra:
"Eşhedü en la ilahe illallahü vahdehü la şerikeleh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resulühü"
diyene cennetin sekiz kapısı açılır, istediğinden içeri girer.
Kaynak/Râvi: Nesai



En son Admin tarafından Salı Nis. 06, 2021 9:13 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 4942
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 51

https://moral.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Hafızayı güçlendiren dua Empty Hafızayı güçlendiren dua

Mesaj  Admin Perş. Ara. 10, 2020 5:46 am

UNUTKANLIĞIN TEDAVİSİ İÇİN
Unutkanligi unutmak icin

اَللَّهُمَّ ارْزُقْنَا حِفْظَ الْمُرْسَلِينَ وَاِلْهَامَ اْلاَنْبِيَاءِ وَفَهْمَ اْلاَوْلِيَاءِ بِكَرَمِكَ يَا اَكْرَمَ اْلاَكْرَمِينَ وَبِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

" Allahümmerzukna hıfzal-mürseliyn . Ve ilhamel-enbiyaa-i ve fehmel evliyaaa-i bi keramike ya ekramel ekramiyn ve bi rahmetike ya erhamer-rahimiyn . "
Manası: Ey Allahım ! Bizi Rasullerin hafızası, enbiyanın ilhamı, evliyanın anlayışı ile rızıklandır.
Ey Keremlilerin en Keremlisi
Ve Ey Merhametlilerin en Merhametlisi olan Allahım !
Bu duayı 40 gün sabah namazından önce, evvelinde 7 Fatiha okuyarak 70 defa okuyan kimsenin unutkanlık hastalığı gider ve hafızası kuvvetli olur.

Ebul-Faruk Süleyman Hilmi Tunahan hz.leri : "Bir insan gece kalksa, seher vaktinde 40 gün boyunca, 70 defa bu duayı okusa , unutmak nedir inkar eder" buyurmuşlardır.

Ebû Derdâ(r.a) Duası
Anlatılır ki,vaktiyle Medine’de büyük bir yangın çıkar.Ebû Derdâ(r.a) da,o esnada tarlada çalışmaktadır.Bir grup insan yanına yaklaşarak:”Medine’de sizin mahallede yangın çıktı.Senin evin de yanmak üzere.Malın mülkün heba olmadan yetiş!”dediler.O ise çalışmasına devam ederek dedi ki:”İnşâallah hiçbir şey olmaz.”Onun gayet emin bu tavrı karşısında,orada bulunanlar hayli şaşırıp sebebini sordular.Ebû Derdâ Hazretleri;Allah Rasûlü bana bir dua edip dedi ki:”Kim bu duayı okursa malı mülkü Allah’ın hıfzı emanı altında olur.”Ben de bu duayı okudum,diye cevap verdi.

İşlerini bitirdikten sonra yanındakilerle beraber Medine’ye döndüler.Gördüler ki,o mahalledeki bütün evler yandığı halde Ebû Derdâ’nın evine hiçbir şey olmamış.

İşte bu duayı okuyanın malı mülkü,gece gündüz Allah’ın inayetiyle hıfzu eman altında olur:

Bismillâhirrahmânirrahîm,Allâhümme ente Rabbi lâ ilâhe illâ ente aleyke tevekkeltü ve ente Rabbül-Arşil-Azîm ,lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-Aliyyil-Azîm. MâşâAllâhü kâne ve ma lem yeşe’ e(AYIN)'lemü ennAllahe ala külli şey'in gadir,ve ennellâhe kad ehâta bi-külli şey’in ilmen,veehsaa külle şey'in adeden Allâhümme innî eûzü bike min şerri nefsî ve min şerri külli dâbbetin ente âhizün bi-nâsıyetihâ inne Rabbî sırâtın müstekîm.
Çocukların hidayeti ve manevi sahada ileriye gitmeleri için farz namazından sonra:1 salavat-ı şerife okuyup 14 defa" Ya Vehhab" okunur.
Namazda Kadir sure-i celilesini okumak bin ayet okumak gibidir.Ayt'ül Kürsi de böyledir.
SALAT-Ü MÜNCİYE
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلاَةً تُنْجِينَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ اْلاَحْوَالِ وَاْلآفَاتِ وَتَقْضِى لَنَا بِهَا جَمِيعَ الْحَاجَاتِ وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ السَّيِّئَاتِ وَتَرْفَعُنَا بِهَا عِنْدَكَ اَعْلَى الدَّرَجَاتِ وَتُبَلِّغُنَا بِهَا اَقْصَى الْغَايَاتِ مِنْ جَمِيعِ الْخَيْرَاتِ فِى الْحَيَاتِ وَبَعْدَ الْمَمَاتِ اِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

Salat-ı Münciye Duası (Salaten Tüncina) Türkçe Okunuşu:

"Allâhumme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min-cemî'il-ehvâli vel âfat. Ve takdî lenâ bihâ cemîal hâcât ve tutahhirunâ bihâ min-cemîi's-seyyiât ve terfe'unâ bihâ ındeke a'lâ'd-deracât ve tubelliğunâ bihâ aksâ'l-ğayât min cemiîl-hayrâti fî'l-hayâti ve ba'del-memât .İnneke ala külli şey'in gadir."
SALAT-Ü MÜNCİYE FAZİLETİ
Maneviyat büyüklerinden Ebu Musa, fırtınalı bir havada gemide imiş. Müthiş bir fırtına gemiyi batırmaya ramak kaldığı sırada Peygamber Efendimize iltica etmiş:

Ya Resulallah, gemimiz batacak, içindeki bunca masumlar suya gark olup ölecekler. Lütfen bize bir kurtuluş çaresi göster!..

O sırada kulağına şöyle bir hitap vaki olmuş: Ey Ebu Musa! Tüncina duasını okuyun! Yani, kurtaran duayı okuyun, kurtaran duayı...

Demiş ki: Ya Resulallah, bu Tüncina duası hangisidir, biz bilmiyoruz?

Efendimiz (asm) bugün namazlardan sonra okumakta olduğunuz (Salaten Tüncina)'yı okumuş, bunu okuyun, diye tenbih buyurmuş.

Gemideki yolcular hep birlikte bunu Ebu Musa'dan öğrenip okumuşlar, fırtına dinmiş, sağ salim karaya ayak basmışlar.
SALÂT-I FETHİYE

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ الْفَاتِحِ لِمَا اُغْلِقَ وَالْخَاتِمِ لِمَا سَبَقَ نَاصِرِ الْحَقِّ بِالْحَقِّ وَالْهَادِى اِلَى صِرَاطِكَ الْمُسْتَقِيمِ وَعَلَى آلِهِ حَقَّ قَدْرِهِ وَمِقْدَارِهِ الْعَظِيمِ
Okunuşu:

“Allâhümme salli ve sellim ve bârik ‘alâ seyyidinâ Muhammedini’l-fâtihı limâ uğlika ve’l-hâtimi limâ sebeka nâsırı’l-hakkı bi’l-hakkı ve’l-hâdî ilâ sırâtike’l müstakîm ve ‘alâ âlihî hakka kadrihî ve mikdârihi’l ‘azîm.”

Mânâsı:

“Allâh’ım; kilitlenmişlerin açıcısı, öncekilerin sonuncusu, Hakka hak ile yardımcı, doğru yoluna hidâyet eden Efendimiz Muhammed’e ve onun ehl-i beytine onun kadrince ve azîm mikdarınca.”


"Bismillâhillezi lâ yedurru ma’asmihi şey’ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüves-semî’ul alîm)"
duasını üç kere okuyan her türlü kazadan beladan ve nazar değmesinden emin olur.

3- Hud suresinin 41. âyet-i kerimesini okumalı:"
"Bismillahi mecraha ve mürsaha inne rabbi le gafururrahim"
Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Gemiye binince, Besmeleyle, Hud suresinin 41. âyetini okuyan, boğulmaktan emin olur.) [Taberani]

Bir kimse hergün 7 kere Tevbe suresinin son iki ayetini okumayı vird edinirse,ölüm o kimsenin yolunu kesemez. Bu tertibe devam ettiği sürece hayatı da devam eder: BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM:

128- Lekad câekum resûlun min enfusikum azîz(azîzun), aleyhi mâ anittum harîsun aleykum bil mu’minîne raûfun rahîm(rahîmun).
129- Fe in tevellev fe kul hasbîyallâh(hasbîyallâhu), lâ ilâhe illâ hûv(hûve), aleyhi tevekkeltu ve huve rabbul arşil azîm(azîm).

MANASI
128- Andolsun ki; size, sizin içinizden azîz bir Resûl geldi. Sizin üzüldüğünüz şey, O'na ağır gelir (O'nu üzer). Size çok düşkün, mü'minlere şefkatli ve merhametlidir.
129- Bundan sonra eğer onlar dönerlerse, o zaman onlara şöyle de: “Bana, Allah yeter (kâfidir), O'ndan başka ilâh yoktur. Ben, Allah'a tevekkül ettim (güvendim). Ve O, azîm arşın Rabbidir.

Güzelce abdest aldıktan sonra:
"Eşhedü en la ilahe illallahü vahdehü la şerikeleh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resulühü"
diyene cennetin sekiz kapısı açılır, istediğinden içeri girer.
Kaynak/Râvi: Nesai




En son Admin tarafından Salı Nis. 06, 2021 9:14 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 4942
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 51

https://moral.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz