ORUÇ TUTARKEN BİZİ TOK TUTAN BESİNLER
1 sayfadaki 1 sayfası
ORUÇ TUTARKEN BİZİ TOK TUTAN BESİNLER
TAHİN-PEKMEZ KARIŞIMI,YUMURTA,SU,YULAF,YOĞURT-SÜT-KEFİR KARIŞIMI,SALATALIK,KEPEKLİ EKMEK,DOĞAL ÇORBA.
SALATA,MEYVELER:MUZ,PORTAKAL,KAYISI,ELMA,ÜZÜM.
Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı
* Kızartma yerine ızgara
* Meyve suyu yerine ayran
* Beyaz makarna yerine kepekli makarna
* Patates yerine bakliyat
* Kavun yerine karpuz
* Sahanda yerine haşlanmış yumurta
* İncir yerine şeftali kayısı
* Beyaz ekmek yerine kepekli
* Çikolata yeri dondurma
* Cips yerine kuruyemiş
* Baklava yerine güllaç
* Maden suyu
Her gün mutlaka salata
Sahurda ve İftarda Neler Yenilmelidir?
Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yağlı besinler yerine besin değeri yüksek, yavaş sindirilen, kana geçiş hızı düşük lifli (düşük glisemik indeksli) olan esmer tahıl ürünleri, sebze, salata gibi gıdaları tercih etmek gerekir. Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri uygundur. Kahvaltı gibi düşünülerek yumurta, süt, yoğurt, peynir, zeytin, reçel, kepek ekmeği veya süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğüntercih edilebilir. Diğer bir alternatif ise posa içeriği yüksek kurubaklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, yoğurt, esmer ekmek, çiğ sebzeler ve meyveden oluşan bir öğün tüketmektir. Sahur yemeğinden en az 30 dk sonra yatmak ve bol su içmek gerekir.
İftarda çok miktarda ve çok çeşitli yemekler, kan şekerini hızla yükselten gıdaları almak, hızlı yemek yemek ve yeteri kadar su içmemek yanlıştır. İftarda ağır ve yağlı besinler yemek yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı besinler tercih edilmelidir.İftar yemeğini 2 ana öğüne bölmek hem metabolizmanın çalışması için hem de uzun süren açlık sonrası birden bire fazla yemek yiyerek midede oluşabilecek sağlık sorunlarını engellemek için önemlidir.
Çorba ve kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan 1-2 saat sonra etli veya etsiz, azyağlı sebze yemeği ile az miktarda bulgur, kurubaklagil gibi posalı yiyecekler ve yanında yoğurt veya ayran tercih edilmelidir. Birkaç saat sonrasında ara öğün olarak meyve, süt gibi besinler tüketilmelidir.
Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeni ilegünde en az 1,5-2 litre su içmesi gereklidir. Gün içinde su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmelidir. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa, vücutta su ve mineral kaybı olmaktadır. Buna bağlı olarak da bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. İftar yemeklerinde yemekle beraber su tüketimi yerine iftar ile sahur arası 2 litre (10 su bardağı) su içmek daha doğru bir davranış olacaktır.
Besin zehirlenmelerini önlemek için sıcak yaz günlerinde dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden uzak durulmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, süt, yumurta, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.
Diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkları olan kişiler hekimlerine danışmadan oruç tutmamalıdırlar. Hekimleri tarafından uygun görüldüğü takdirde ise ramazan ayı boyunca bir diyetisyen tarafından beslenmeleri düzenlenmeli ve takip edilmelidir
SALATA,MEYVELER:MUZ,PORTAKAL,KAYISI,ELMA,ÜZÜM.
Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı
* Kızartma yerine ızgara
* Meyve suyu yerine ayran
* Beyaz makarna yerine kepekli makarna
* Patates yerine bakliyat
* Kavun yerine karpuz
* Sahanda yerine haşlanmış yumurta
* İncir yerine şeftali kayısı
* Beyaz ekmek yerine kepekli
* Çikolata yeri dondurma
* Cips yerine kuruyemiş
* Baklava yerine güllaç
* Maden suyu
Her gün mutlaka salata
Sahurda ve İftarda Neler Yenilmelidir?
Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yağlı besinler yerine besin değeri yüksek, yavaş sindirilen, kana geçiş hızı düşük lifli (düşük glisemik indeksli) olan esmer tahıl ürünleri, sebze, salata gibi gıdaları tercih etmek gerekir. Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri uygundur. Kahvaltı gibi düşünülerek yumurta, süt, yoğurt, peynir, zeytin, reçel, kepek ekmeği veya süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğüntercih edilebilir. Diğer bir alternatif ise posa içeriği yüksek kurubaklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, yoğurt, esmer ekmek, çiğ sebzeler ve meyveden oluşan bir öğün tüketmektir. Sahur yemeğinden en az 30 dk sonra yatmak ve bol su içmek gerekir.
İftarda çok miktarda ve çok çeşitli yemekler, kan şekerini hızla yükselten gıdaları almak, hızlı yemek yemek ve yeteri kadar su içmemek yanlıştır. İftarda ağır ve yağlı besinler yemek yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı besinler tercih edilmelidir.İftar yemeğini 2 ana öğüne bölmek hem metabolizmanın çalışması için hem de uzun süren açlık sonrası birden bire fazla yemek yiyerek midede oluşabilecek sağlık sorunlarını engellemek için önemlidir.
Çorba ve kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan 1-2 saat sonra etli veya etsiz, azyağlı sebze yemeği ile az miktarda bulgur, kurubaklagil gibi posalı yiyecekler ve yanında yoğurt veya ayran tercih edilmelidir. Birkaç saat sonrasında ara öğün olarak meyve, süt gibi besinler tüketilmelidir.
Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeni ilegünde en az 1,5-2 litre su içmesi gereklidir. Gün içinde su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmelidir. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa, vücutta su ve mineral kaybı olmaktadır. Buna bağlı olarak da bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. İftar yemeklerinde yemekle beraber su tüketimi yerine iftar ile sahur arası 2 litre (10 su bardağı) su içmek daha doğru bir davranış olacaktır.
Besin zehirlenmelerini önlemek için sıcak yaz günlerinde dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden uzak durulmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, süt, yumurta, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.
Diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkları olan kişiler hekimlerine danışmadan oruç tutmamalıdırlar. Hekimleri tarafından uygun görüldüğü takdirde ise ramazan ayı boyunca bir diyetisyen tarafından beslenmeleri düzenlenmeli ve takip edilmelidir
Similar topics
» ORUÇ TUTARKEN SUSUZLUĞU GİDEREN YİYECEKLER
» Günümüze ışık tutan bir Hadis-i Şerif
» Oruç tutabilen kalp hastalarına özel 7 öneri
» Sağlıklı Hayat Ahmet Rasim Küçükusta
» Tutmuyosan oruc'a laf etme çok tehlikeli
» Günümüze ışık tutan bir Hadis-i Şerif
» Oruç tutabilen kalp hastalarına özel 7 öneri
» Sağlıklı Hayat Ahmet Rasim Küçükusta
» Tutmuyosan oruc'a laf etme çok tehlikeli
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz