baba oğul
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nefes Borusuna Yiyecek Kaçması Durumunda Ne Yapılmalıdır

Aşağa gitmek

Nefes Borusuna Yiyecek Kaçması Durumunda Ne Yapılmalıdır Empty Nefes Borusuna Yiyecek Kaçması Durumunda Ne Yapılmalıdır

Mesaj  Admin Paz Eyl. 13, 2015 8:04 pm

Nefes Borusuna Yiyecek Kaçması:

Yetişkinlerde yiyeceğin, yeterince çiğnenmeden yutulmak istenmesi sonucunda gırtlakta takılması veya nefes borusunu tıkamasıyla ortaya çıkar. Çoğunlukla et gibi katı yiyecekler yenirken olur. Genellikle et çiğnerken konuşanların başına gelir. Küçük çocuklar da yemek sırasında ağızlarını fazla doldurur ve böyle olaylar yaşayabilirler. Takma dişli olmak ve yemek sırasında alkol içmek de boğaza bir şey takılması riskini artırır.

Nefes borusuna bir şey kaçınca panik yaşanır. Nefes alamayan kazazedenin yüzü korku içindedir. İlk başlarda morarabilir, gözleri adeta yuvasından dışarı uğrar. Nefes almaya çalışır.

Eğer kişi rahatça öksürebiliyorsa, rengi değişmediyse ve konuşabiliyorsa bir boğulma söz konusu değildir. Çünkü konuşabilmesi nefes borusunun tamamen tıkanmadığını, akciğerlere oksijen gittiğini gösterir. Gerçekten boğulmakta olan biri konuşamaz, el işaretleriyle derdini anlatmaya çalışır.

Eğer yiyecek yanlış borudan giderse, öksürme refleksi genellikle sorunu çözer. Ama eğer çözemezse, kazazedeye yardım etmeniz gerekir. Kendinizi böyle bir olaya hazırlayabilmek için bir ilk yardım kursuna giderek Heimlich tekniğini öğrenin. Bu tekniği bir başkasının üzerinde uygulamak için:

1. Boğulmakta olan kişinin arkasında durun ve kollarınızı beline sarın. Kazazedeyi hafifçe öne doğru eğin.
2. Bir elinizi yumruk yapın ve kazazedenin göbeğinin az üstüne yerleştirin.
3. Diğer elinizle yumruğunuzu kavrayın ve karından yukarıya doğru sert ve ani bir şekilde bastırın. Nefes borusunu tıkayan nesne çıkana kadar bunu yapmaya devam edin.

Heimlich tekniğini kendi üzerinizde uygulamak için:

1. Yumruğunuzu göbeğinizin az üstüne yerleştirin.
2. Diğer elinizle yumruğunuzu kavrayın ve karından yukarıya doğru sert ve ani bir şekilde bastırın. Nefes borusunu tıkayan nesne çıkana kadar bu hareketi tekrarlayın. Bir koltuğun arkasından aşağı eğilerek bu nesneyi çıkartmayı da deneyebilirsiniz.
Öksürmek, vücudumuzun koruyucu mekanizmalarından biridir ve akciğer için büyük bir basınç yaratarak soluk borusundaki besinin hızla dışarı atılmasını sağlar.
Tam tıkanma varsa çok acil 112'yi arayin. İlkyardım bilgisi olan birinden yardım isteyin. Çocuk nefes alabiliyor durumdaysa, çok kıpırdatmadan sağlık ekiplerinin gelmesi beklenir; ama tam tıkanıklık var ve morarma başladıysa çeşitli manevralar uygulanabilir:

-Yenidoğanda bebek ön kol üzerine yüzü aşağı bakacak şekilde, kafası daha aşağıda olmak üzere yatırılır. Üzerine yatırılan kolun işaret parmağı ile ağız açık tutulabilir. Sırtına 3-4 kez kuvvetlice, basınç yönü aşağı olacak şekilde vurulur. Bu sayede akciğer içinde basınç yaratılmış olur ve yabancı cismin basınçla dışarı atılması sağlanabilir.

-Süt çocuğunda bebek sırtüstü, kafa aşağıda olacak şekilde yatırılır ve önde göğüs kafesinin birleşme yerinin hemen altına 2 parmak ile basınç uygulanır.

-Daha büyük çocuklarda, çocuğun kürek kemiklerinin ortasına yani sırtına 1-2 kez yukarı doğru kuvvetlice vurmak denenebilir. Fayda etmediyse heimlich manevrasi uygulanır. Çocuk, kucağa oturtulur ya da arkasına geçilir ve yumruğunuz çocuğun göğüs kafesinin hemen altına yerleştirilir. Basıncın yönü yukarı olacak şekilde ardarda 2-3 kez basınç uygulanır, erişkinler için de ayni manevra geçerlidir.



-Bebek ve küçük çocukların ağzına el ya da parmak sokulmaz, daha da ilerlemesine neden olabilir.
-İki kaşın arasındaki deriyi yukarı kaldırıp 'helal helal' demenin maalesef bu durumlara çok faydası yoktur.
Sadece katı besinler değil, sıvı besinler ve sıvı maddeler de boğulmaya neden olabilir. Bu nedenle su dolu kapları, çocukların erişiminden uzak tutmakta fayda var. İçilen madde bir gıda maddesi değil ve kimyasal içerikli bir maddeyse gastroenteroloji uzmanı ve çocuk cerrahına da danışmakta fayda olabilir.

Boğulmaya neden olmasa da çocukta huzursuzluk, ailede endişe ve bazen de doktora başvurmayı gerektiren balık kılçıklarına dikkat etmek ve özellikle küçük çocuklara dikkatle ayıklayarak vermek gerekir.

Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 4954
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 52

https://moral.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz