MATEMATİK 3.SINIF DOĞAL SAYILAR-ÖRÜNTÜLER
1 sayfadaki 1 sayfası
MATEMATİK 3.SINIF DOĞAL SAYILAR-ÖRÜNTÜLER
Örüntüyü tamamlayınız.
KESİRLERDE KARŞILAŞTIRMA VE KESİRLERDE SIRALAMA
Kesirlerde sıralama işlemi yaparken kesirleri birbirleri ile karşılaştırırız. Karşılaştırma ve sıralama işlemini küçüktür ( < ), büyüktür ( > ) ve eşittir ( = ) sembolleriyle yaparız.
Payları eşit olan kesirlerde sıralama, paydaları eşit olan kesirleri sıralama, tam sayılı kesirlerde sıralama, bir doğal sayı ile kesrin karşılaştırılması.
>
Pay ve paydaları eşit olmayan kesirleri karşılaştırabilmek için öncelikle kesirlerin paylarını veya paydalarını eşitleriz. Paylarını veya paydalarını eşitlemekten hangisi kolay oluyorsa onu yapabiliriz. Eşitledikten sonra yukarıda gördüğümüz şekilde karşılaştırır ve sıralarız.
KESİR ÇEŞİTLERİ 1) BASİT KESİRLER Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir denir. BİRİM KESİR: Payı 1 olan basit kesirlere birim kesir denir.
2) BİLEŞİK KESİRLER :Payı paydasına eşit veya payı paydasından büyük olan kesirlere bileşik kesir denir. 3) TAM SAYILI KESİRLER; Bir tam sayı ve bir basit kesir ile ifade edilen kesirlere tam sayılı kesir denir. TAM SAYILI KESRİ BİLEŞİK KESRE ÇEVİRME Bir tam sayılı kesiri bileşik kesre dönüştürürken kesrin paydası ile tam sayı çarpılır ve bulunan sonuca kesrin payı eklenerek paya yazılır. BİLEŞİK KESRİ TAM SAYILI KESRE ÇEVİRME Bir bileşik kesri tam sayılı kesre dönüştürürken kesrin payı paydasına bölünür, bu bölme işlemindeki bölüm tam kısma, kalan paya yazılır, payda ise değiştirilmeden aynen yazılır.
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz