baba oğul
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

kalp sağlığı 2

Aşağa gitmek

kalp sağlığı 2 Empty kalp sağlığı 2

Mesaj  Admin Ptsi Mart 09, 2009 1:58 am

Kalbinizi bol sıvı tüketerek koruyun

Artan hava sıcakları kalbi olumsuz etkiliyor. Su kaybı yüzünden kan akışında aksaklık oluyor ve bu da kalp sağlığını tehdit ediyor. Bu yüzden ani kalp krizini önlemek için bol bol sıvı tüketmek gerekiyor. Bol sıvı kalbi rahatlatıyor.
Kalbimizin görevi genel hatlarıyla özetlersek vücudumuza kan pompalamak, dokulara oksijen ve besin taşıyarak vücudun işlevlerini sürdürebilmesini sağlamak ve karbondioksit gibi atık ürünleri de uzaklaştırmaktır. Ancak bu işlemleri yapabilmesi için kalbe düzenli olarak oksijen ve besinin gitmesi gerekiyor. Fakat bugünlerde artan hava sıcaklığına bağlı olarak vücutta sıvı kaybının artması kalbimizin sağlıklı olarak görevini sürdürmesini engelliyor. Tüm dünyada 3 ölümden birinin kalp hastalıklarından kaynaklandığını düşünürsek kalbimizin ciddi olarak tehdit altında olduğunu daha iyi anlarız. En yaygın kalp hastalıkları koroner kalp hastalığı yani kalp damarlarında ortaya çıkıyor. Kalbe kan taşıyan damarların birinde daralma olması ve bunun sonucunda kan akışının ciddi ölçüde azalması kalp krizine davetiye çıkarıyor. Uzmanlar kalp hastalıklarına herkesin yakalabileceğinin altını önemle çiziyor. Çünkü sigara, hareketsizlik, sağlıksız beslenme, stres, yüksek kolesterol düzeyleri, fazla kilolar, şeker hastalığı, yaş, cinsiyet ve genetik faktörler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırıyor. Yani sahip olduğunuz risk faktörleri arttıkça, kalp hastalığına yakalanma riski de yükselmiş oluyor. Bu yüzden risk faktörlerini mümkün olduğunca düşürmek gerekiyor.

Bol su iç kalbin rahatlasın

Vakıf Gruba Hastanesi'nden Op. Dr. Şenel Yediyıldız, sıcaklarla kalp krizi arasında bağlantı olduğunu vurguluyor. Sıcaklarda bol sıvı kaybı kan dolaşımını olumsuz etkiliyor ve kalp sağlığını tehdit ediyor. Dr. Yediyıldız, yazın sıcaklardan dolayı yaşanan ani sıvı kaybının tansiyonu olumsuz etkilediğini ve aniden düşen tansiyon sonucu kanın kalbe yeterince bombalanamadığını ve bunun ani kalp krizine sebep olduğunu ifade ediyor. Bu yüzden sıcak havalarda kalbi rahatlatmak için bol bol sıvı alımı gerektiğinin altını önemle çizen Dr. Yediyıldız, her kalp sıkışmasının kalp krizi anlamına gelmeyeceğini de sözlerine ekliyor. Dr. Yediyıldız kalp sıkışmasıyla ilgili şu bilgileri veriyor: "Basit bir mide üşütmesi de kalbe baskı yapar ve kalp sıkışmasına neden olur. Ya da terleme ve üşütme gibi nedenlerden kaslar kasılarak kalp ağrısına sebep olabilir. Kalp krizi solda ve sırtta uyuşma ve kalpte güçlü bir şekilde sıkışma ve kişiyi soğuk soğut terleterek gelir."

İlk kalp krizinde ölüm fazla

Kalp krizlerinde gençlerde görülenlerin daha tehlikeli olduğunu belirten Dr. Yediyıldız, "İlk kalp krizinde ölüm oranı gençlerde her zaman daha yüksektir. Çünkü kalp böyle bir krize hazır değildir. Yaşlılarda kalp sıkışmaları zaman zaman olduğu için kalp bu tür durumlara daha alışkındır diyebiliriz. Bu yüzden gençlerin kalp krizi geçirmesi ölümcül sonuçlar doğurur" diyor. Kalp krizinin en çok mevsim dönüşümlerinde yaşandığını söyleyen Dr. Yediyıldız, yine akşam ve sabah vakti kalp krizinin daha sık görüldüğünü vurguluyor.


YALVARIYORUM, SİGARAYI BIRAKIN

Yeşilçam'ın unutulmaz isimlerinden olan ve geçirdiği bypass ameliyatında 5 damarı değişen Efgan Efekan, tiryakilere sigarayı bırakma çağrısında bulundu. 50 yıldır içtiği sigarayı 4 ay önce bıraktığını kaydeden Efekan, şöyle konuştu: "Sigara öyle bir hastalık ki, alışınca bırakamıyorsunuz. Sevinçli olsanız da üzüntülü olsanız da orta karar olsanız da sigara içiyorsunuz. Film setlerinde aralarda sürekli içtik. Oysa sigaranın insan bünyesinde yaptığı tahribatı son yıllarda gördük. İçenlere yalvarıyorum, rica ediyorum sigarayı bırakın."


Sinirli erkeğin kalbi tehlikede

Johns Hopkins Medicine bünyesinde bini aşkın doktor tarafından gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre, stres karşısında hızlı ve sinirle tepki veren erkeklerde erken kalp krizi riskinin 3 kat daha fazla olduğu ispatlandı. Sinirini tepkiyle dışa vuran veya bastıran bu erkekler arasında, bu durumdan ruhsal ve fiziksel olarak etkilenenler ve rahatsızlık duyanlarda ise, ailelerinde kalp hastalığı görünmemesine rağmen, erken kalp krizi riski, soğukkanlı ve sakin hemcinslerine göre 5 kat artıyor.

Kalbimizi tehdit eden faktörler

Değiştirilebilir risk faktörleri:


Sigara içilmesi

Kolesterol yüksekliği

Fiziksel Aktivite Azlığı (hareketsizlik)

Doğum Kontrol Hapı Kullanımı

Alkol Kullanımı

Şişmanlık.

Değiştirilemez Risk Faktörleri :


İleri Yaş

Erkek Cinsiyet

Ailede erken (55 yaş altında) koroner Damar Hastalığı Hikayesi Bulunması

Şeker Hastalığı

Kişilik Yapısı (stresli yaşantı)

Hipertansiyon.

Yüksek tansiyon kalp krizi riskini üç kat artırıyor

Kalp krizinin sebepleri hakkında bilgi veren Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurgül Keser,yüksek tansiyonun kalp krizi riskini 3 kat artırdığını belirterek,"Tansiyonu kontrol altında tutun" diye uyarıyor.

Kalp krizi öncesi kolda ve sırtta ağrı oluşmasının sebebi nedir?

Ağrının nedeni kansızlıktan dolayı oksijensiz kalan fakat ölmeyen adenozin ve laktat gib maddelerin kalp kasındaki bölgesel sinir uçlarına uyguladıkları basınçtır. Ağrı göğüs kafesi arkasındadır. Bazen göğsün sol tarafında bazen mide çevresinde de oluşabilir. Göğsün her iki yanına, her iki kola, ön kola, omuzlara, boyuna, çeneye ve sırta yayılabilir. Ağrının şiddeti değişkendir. Bazen şiddeti giderek artar. İstirahatla ya da dil altı ilacı almakla ağrı geçmez. Ağrıyı sadece morfin keser ve ağrı 30 dakikadan uzun sürer. Ağrının türü ezici, baskı duygusu şeklinde, sıkıştırıcı, yanıcıdır, hazımsızlık duygusu verir ve göğüste ağırlık hissi şeklindedir. Ancak kalp krizinin yüzde 25'inde hiç bir ağrı belirtisi olmaya bilir.

Kalp krizlerinden hangisi tehlikeli?

Kişi kalp krizi birkaç sefer geçirilebilir. Kalp krizine yol açan olay damarın tıkanıklığıdır. Hangi damar tıkanmışsa o damarın suladığı bölge ölür. Örneğin ilk seferinde sağ kalp damarı tıkanan hastanın ilk enfarktüsü kalbin alt kısmındadır. Yetersiz tedavi sonrası öne inen damar tıkanabilir. Bu damarın suladığı alan ise kalbin ön yüzüdür. İkinci enfaktüsler daha da tehlikelidir. Ciddi ritm problemlerine ve kalp yetersizliğine hatta ani ölümlere yol açar.

Kalpteki ne tür ağrı korkutucudur? Hangi ağrıda doktora gidilmelidir?

Hastaların risk profili önemli. Risk faktörlerinden bir veya birkaçını taşıyan kişi dikkatli olmalıdır. Yolda yürürken ortaya çıkan dinlenmekle 3-5 dakika içinde geçen göğsün arkasında ezici, baskı tarzında ya da yanma tarzında ağrı kalp ağrısıdır. Unutmamak gerekir ki 30 dakikadan fazla kalp ağrısı sürerse bu enfarktüstür. Uzun süreli 2-3 gündür devam eden bıçak saplanır tarzda ya da iğne batar tarzda ağrı kalp ağrısı niteliğinden uzaktır. Göğüs ağrısı genellikle geçicidir süresi 2-30 dakika arasındadır. Egzersiz kesildiğinde ya da dil altı ilacı alındığında geçer.

Tansiyon kalp sağlığını nasıl etkiler?

Kalp damar hastalığı için bilinen risk faktörleri arasında kan yağındaki oranın değişimi, yaş, cinsiyet, sigara, hipertansiyon, şişmanlık ve şeker hastalığını sayabiliriz. Bunların arasında şeker ve yüksek tansiyon aynı zamanda hastalıktır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Yüksek tansiyon kalp kriz riskini 3 kat artırır. Ancak tansiyon tedavisi sonucunda kalp kriz riski ve felçte önemli azalmalar görülmektedir.
ALINTIDIR:
http://yenisafak.com.tr/diziler/kalp/kalp02.html
http://bizimhayat.blogspot.com/
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 4942
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 51

https://moral.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz