İLMİHAL NEDİR? İLMİHAL DERSLERİ
İLMİHAL NEDİR? İLMİHAL DERSLERİ
Müslümanca yaşayabilmek için hepimize lazım olan İLMİHAL dersleri başlıyor...
InşeAllah hergün bir ders paylaşacağım, öğrenelim, çocuklarımıza, çevremize de öğretelim...
O günkü ders ile ilgili sualleri de yorumlarda belirtirseniz hem müzakeresini yapalım hem de cevabını sunalım. İnşeAllah...
1.DERS
İLMİHAL NEDİR?
Müslümanların inanç ve ibadetle ilgili öğrenmeleri icabeden hususları bildiren ilimdir.
Peygamber Efendimiz (s .a.v.) "ilim öğrenmek her Müslüman erkek ve kadın üzerine farzdır." buyurmuşlar. Kainatın Efendisinin bu mübarek sözleriyle Müslümanlara farz olduğunu açıkladığı ilim, muhakkak ki, onların dünya ve ahiret saadetini kazanmalarına yarayacak
olan " İlmihaldir. İşte bunun içindir ki, her Müslüman erkek ve kadının inanç ve ibadet bakımından kendisine lazım olan meseleleri öğrenmesi farzdır . "Zarürat-ı Diniyye" denilen bu mühim mevzuları öğrenip inanmadıkça insan, tam ve kamil bir Müslüman olamaz.
DiN NEDİR?
Din, akıl sahiplerini kendi irade ve istekleriyle dünya ve ahirette saadet ve selamete kavuşturan ilahi kanundur.
Allahü Teala hazretleri, ilk insan ve ilk peygamber Adem aleyhisselam'dan itibaren insanlara peygamberleri vasıtası ile dini bildirmiştir . Allahü Teala dinimizi Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) ile tamamlamıştır . Bu dine İslam denir. İslam dinine inanan kimseye müslüman denir. Biz de Elhamdülillah Müsümanız.
Îmanın Şartları
· Allâhü Teâlâ'ya İman
1. Allâhü Teâlâ'ya inanmak,
2. Meleklerine inanmak,
3. Kitaplarina inanmak,
4. Peygamberlerine inanmak,
5. Âhiret gününe inanmak,
Kadere; hayir ve serrin Allâh'tan olduguna, öldükten sonra dirilmenin hak olduguna inanmaktir.
Imanin bu alti sartindan birini kabul etmeyen, hepsini inkâr etmis sayilir. Meselâ, imanin bes sartini kabul edip, âhirete inanmayan kimse müslüman olamaz.
Kelime-i Şehâdet
Islâm'in birinci sarti olan kelime-i sehâdet sudur:
اَشْهَدُ اَنْ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ
„Eshedü en lâ ilâhe illallâh ve eshedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh“
Mânâsi:
„Ben sehâdet ederim ki, Allâh'dan baska ilâh yoktur. Yine sehâdet ederim ki, Muhammed aleyhisselâm onun kulu ve resûlüdür.“
Guslün Farzları
Guslün farzlari üçtür:
1. Agiza su vermek,
2. Burna su vermek,
3. Bütün bedeni yikamak,
Guslün Sünnetleri
1. Niyet etmek
2. Besmele çekmek,
3. Önce avret mahallini yikamak,
4. Önce basina, sonra sag, daha sonra sol omuzuna üçer defa su dökmek ve her defasinda vücudu ovmak,
5. Avret mahallini örtülü tutmak.
Ef'âl-i Mükellefîn
· Ef'âl-i Mükellefîn Sekizdir
İslâm dîni akıllı ve bâliğ olan müslüman erkek ve kadınlara bazı emir ve yasaklarda bulunmuştur. Bu emir ve yasaklara teklif, müslümanlara da mükellef denir. Mükelleflerin işlemeleri veya işlememeleri gereken şeylere ef'âl-i mükellefîn denir.
Salât-ı Fethiyye
اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ الْفَاتِحِ لِمَا اُغْلِقَ وَالْخَاتِمِ لِمَا سَبَقَ نَاصِرِ الْحَقِّ بِالْحَقِّ وَالْهَادِى اِلَى صِرَاطِكَ الْمُسْتَقِيمِ وَعَلَى آلِهِ حَقَّ قَدْرِهِ وَمِقْدَارِهِ الْعَظِيمِ
„Allâahümme salli ve sellim ve bâarik alâa seyyidinâ Muhammedini'l-fâtihi limâa uglika ve'l-hâtimi limâa sebeka nâasiri'l-hakki bi'l-hakki ve'lhâadii ilâa sirâatike'l müstakiym ve alâa âalihii hakka kadrihii ve mikdâarihi'laziym.“
Mânâsi:
„Allâh'im salât ve selâm eyle ve mübarek kil; kilitlenmislerin açicisi, öncekilerin sonuncusu, Hakka hak ile yardimci, dogru yoluna hidâyet eden Efendimiz Muhammed'e ve onun ehl-i beytine onun kadrince ve azîm mikdarinca.“
Salât-ı Münciye
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلاَةً تُنْجِينَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ اْلاَحْوَالِ وَاْلآفَاتِ وَتَقْضِى لَنَا بِهَا جَمِيعَ الْحَاجَاتِ وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ السَّيِّئَاتِ وَتَرْفَعُنَا بِهَا عِنْدَكَ اَعْلَى الدَّرَجَاتِ وَتُبَلِّغُنَا بِهَا اَقْصَى الْغَايَاتِ مِنْ جَمِيعِ الْخَيْرَاتِ فِى الْحَيَاتِ وَبَعْدَ الْمَمَاتِ اِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ
„Allâahümme salli alâa seyyidinâa Muhammedin ve alâa âali seyyidinâa Muhammedin salâaten tünciinâa bihâa min cemî'il-ehvâali ve'l âafâat. Ve takdiy lenâa bihâa cemî'alhaacâat ve tütahhirunâa bihâa min cemî'is-seyyi'âat ve terfeunâa bihâa indeke a'led-derecâat ve tübelligunâa bihâa aksa'l gaayâat. Min cemî'il-hayrâti fi'l-hayâati ve ba'del-memâat. Inneke alâa külli sey'in kadiyr.“
Mânâsi:
„Allâh'im, Efendimiz Muhammed'e ve ehl-i beytine bizi bütün korku ve âfetlerden kurtaracagin, bütün ihtiyaçlarimizi gönderecegin, bütün günahlarimizdan temizleyecegin, nezdindeki derecelerin en yücesine yükseltecegin, hayatta ve ölümden sonra bütün hayirlarin nihâyetine ulastiracagin sekilde râhmet eyle. Muhakkak sen her seye kaadirsin.“
Kunut Duâları
اَللَّهُمَّ اِنَّا نَسْتَعِينُكَ وَنَسْتَغْفِرُكَ وَنَسْتَهْدِيكَ وَنُؤْمِنُ بِكَ وَنَتُوبُ اِلَيْكَ وَنَتَوَكَّلُ عَلَيْكَ وَنُثْنِى عَلَيْكَ الْخَيْرَ كُلَّهُ نَشْكُرُكَ وَلاَ نَكْفُرُكَ وَنَخْلَعُ وَنَتْرُكُ مَنْ يَفْجُرُكَ
اَللَّهُمَّ اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَلَكَ نُسَلِّى وَنَسْجُدُ وَاِلَيْكَ نَسْعَى وَنَحْفِدُ نَرْجُو رَحْمَتَكَ وَنَخْشَى عَذَابَكَ اِنَّ عَذَابَكَ بِالْكُفَّارِ مُلْحِقٌ
"Allaahümme innâa nesteiynüke Ve nestegfiruke ve nestehdiyk Ve nü'minübike ve netüübü ileyk Ve netevekkelü aleyk Ve nüsnii aleykelhayra küllehüü nesküruke velâa nekfürük Ve nahleu ve netrukü men yefcürük.
Allâahümme iyyâake ne'büdü ve leke nüsallii ve nescüdü ve ileyke nes'aa ve nahfidü nercüü rahmeteke ve nahsâa azâabeke inne azâabeke bilküffâari mülhik."
Mânâsi:
"Allâh'im, senden yardim, hidayet ve magfiret dileriz. Sana iman eder, sana tevbe eder, sana güvenip dayaniriz. Her hayirla zâtini senâ eder (nîmetlerine) sükrederiz. Asla seni (inkâr ile) küfretmeyiz. Sana isyan edenleri hal'ederiz ve terk ederiz.
Allâh'im, ancak sana ibâdet eder, sadece senin için namaz kilar ve secde ederiz. Ancak sana (kulluk) için çalisir ve kosariz. Rahmetini umar, âzabindan da korkariz. Zira senin azabin kâfirlere ulasicidir."
Mâûn Sûresi (Eraeytellezii...)
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
اَرَاَيْتَ الَّذِى يُكَزِّبُ بِالدِّينِ ﴿﴾ فَذَلِكَ الَّذِى يَدُعُّ الْيَتِيمَ ﴿﴾ وَلاَ يَحُضُّ عَلَى طَعَامِ الْمِسْكِينِ ﴿﴾ فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّينَ ﴿﴾ اَلَّذِينَ هُمْ عَنْ صَلاَتِهِمْ سَاهُونَ ﴿﴾ اَلَّذِينَ هُمْ يُرَاؤُنَ ﴿﴾ وَيَمْنَعُونَ الْمَاعُونَ ﴿﴾
“Bismillâahi'r -rahmâani'r-rahiym
Eraeytellezii yükezzibü biddiyn.
Fezâalikellezii yedü'ul yetiym
Velâa yehuddu alâa ta'aamil miskiyn
Feveylül lil musalliyn
Elleziyne hüm an salâatihim sâahüün
Elleziyne hüm yüraaa üüne ve yemneuunel mâauun“
Meali:
„Dini yalan sayani gördün mü? Iste yetimi unf ü siddetle iten, yoksulu doyurmayi tesvik etmeyen odur. Fakat veyl! Namaz kilanlarin vay hâline ki, onlar namazlarindan gaafildirler, onlar riyakârlarin tâ kendileridir. Zekâti da men'ederler onlar.“
Nâs Sûresi (Kul Euuzü birabbinnaas...)
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ ﴿﴾ مَلِكِ النَّاسِ ﴿﴾ اِلَهِ النَّاسِ ﴿﴾ مِنْ شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ ﴿﴾ اَلَّذِى يُوَسْوِسُ فِى صُدُورِ النَّاسِ ﴿﴾ مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ ﴿﴾
„Bismillâahi'r -rahmâani'r-rahiym
Kul euuzü birabinnâas
Melikinnâas
Ilâahinnâas
Min serril vesvâasil hannâas
Ellezii yüvesvisü fii sudüürinâas
Minel cinneti vennâas“
Meali:
„De ki: Siginirim insanlarin Rabbine, insanlarin (yegâne) mâlikine, insanlarin ma'bûduna, o sinsi seytanin serrinden, ki o, insanlarin gögüslerine daima vesvese verendir. (O seytan) gerek cinden, gerek insandan (olsun).“
Orucu Bozup Kazâ ve Keffâret İcâbettiren Şeyler
1. Bilerek yemek-içmek
2. Bilerek cinsî münâsebette bulunmak,
3. Bilerek sigara içmek,
4. Ermeni kili denilen toprağı veya çamurunu yahut yemeyi adet edindiği bir çamuru yemek,
5. Gıybet ettikten sonra (orucu bozuldu diye) bilerek orucu bozmak,
6. Hanımının veya sevdiği bir kimsenin tükrüğünü yutmak,
Kureyş Sûresi (Liiylafi...)
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
ِلاِيلاَفِ قُرَيْشٍ ﴿﴾ اِيلاَفِهِمْ رِحْلَةَ الشِّتَاءِ وَالصَّيْفِ ﴿﴾ فَلْيَعْبُدُوا رَبَّ هَذَا الْبَيْتِ ﴿﴾ اَلَّذِى اَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَآمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ ﴿﴾
„Bismillâahi'r -rahmâani'r-rahiym
Li iylâafi kuraysin iylâafihim rihletes sitâaaai vessayyf
Fel ya'büdüü rabbehâazel beytillezii et 'amehüm min cuuiv ve âamene hüm min havvf“
Meali:
„(Bari) Kureys emn ü selâmete, kis ve yaz kendilerini seyrü seferde esenlige (ve garantiye) kavusturdugundan dolayi, su beytin (Kâbe'nin) Rabbine ibâdet etsinler onlar. (O Rab ki,) onlari açliktan (kurtarip) doyuran, kendilerine korkudan eminlik verendir o.“
Haccın Sıhhatinin Şartları
1. İhram (Hac niyeti ile ihrama girmek)
2. Zaman (Zilhicce ayı)
3. Mekân (Kâbe ve Arafat)
4. İslâm. (Yani müslüman olmak)
Hac hakkında daha geniş bilgiye sahip olmak isteyenler “Muhtasar HAC REHBERİ” isimli eserimize müracaat edebilirler.
Meshi Bozan Şeyler
1. Mestin ayaktan çikmasi,
2. Mestler ayakta iken, ayaklardan birinin ekserisinin islanmasi,
3. Mesh müddetinin dolmasi. (Mest giyen kimse seferî degilse, mestini giydigi andaki abdestinin bozulmasindan itibaren 24 saat, seferî ise 72 saat mesheder.)
Ayrica, abdesti bozan her sey meshi de bozar. Bu sebeple, mestin müddeti henüz bitmemisse yeniden alinacak abdestte mestlere yeniden mesh yapilir.
Dört Büyük Melek
1. Cebrâil (a.s.): Cenâb-i Hakk'in kitaplarini peygamberlere getirmeye, yâni vahye memur, Allâh ile resülleri arasinda bir vâsitadir.
2. Mîkâil (a.s.): Bir kisim hâdiselerin; Meselâ rüzgârlarin, yagislarin, hubûbatin ve bitkilerin meydana getirilmesine memurdur.
3. Isrâfil (a.s.): Sûrun üfürülmesi, kiyâmet gününün meydana gelmesi ve insanlarin kiyâmette tekrar dirilmeleri hususlarina memurdur.
4. Azrâil (a.s.): Öleceklerin ruhlarini almaya memurdur.
Ayrica her insanda, vazifeli 384 melâike vardir. Bunlardan, Kirâmen Kâtibîn ve Hafaza melekleri insan ne yaparsa onu yazmakla vazifelidirler.
Duhâ Namazı
Duhâ namazında da yüz sevap vardır. Cenâb-ı Hakk bunun yetmişbeşini dünyada, yirmibeşini âhirette verir. Binâenaleyh duhâ namazı kılmaya devam edenler dünya sıkıntısı çekmezler. Duha namazı, güneş doğduktan 45 dakika sonra 6 rek'at olarak kılınır.
Korkulu Bir Rüya Görünce Yapılacak Duâ
Korkulu bir rüya gören kimse, rüyanın çıkmaması için “Hüvellâhüllezî...” âyetinden başlayıp Haşir sûresi'nin sonuna kadar okur ve bir Fâtiha, onbir ihlâs-ı şerîf okuyup Peygamberimizin ruhuna hediye ederek,
”Ya Rabbi, eğer gördüğüm şu rüya hayır ise hayrında dâim, şerse hayra tebdil eyle. Hayır ise bize, şerse düşmanlarımıza olsun” diye duâ eder.
Hayırlı bir rüyanın da çabuk çıkması için, yine 1 Fâtiha, 11 İhlâs-ı şerîf okunup, Resûlüllah Efendimize hediye edilmelidir.
Devamında Büyük Fayda Olan Dualar
اَللَّهُمَّ اَرِنَا الْحَقَّ حَقًّا وَارْزُقْنَا اْلاِتِّبَاعَ اِلَيْهِ وَاَرِنَا الْبَاطِلَ بَاطِلاً وَارْزُقْنَا اْلاِجْتِنَابَ عَنْهُ
„Allâahümme erine'l hakka hakkan verzükne'l-ittibâa ileyh ve erinel bâtile bâtilen verzükne'l-ictinâabe anhü.“
Mânâsi:
„Ey benim Allâh'im, bize hakki hak olarak göster ve bizi hakkâ tâbi kil; ve bâtili bâtil olarak göster ve ondan ictinap ettir.“
اَللَّهُمَّ يَا مُقَلِّبَ الْقُلُبِ ثَبِّتْ قَلْبِى عَلَى دِينِكَ وَطَاعَتِكَ اْلاِسْلاَمِ
„Allâhümme yâa mukallibe'l-kuluub, sebbit kalbii alâa diynike ve taatike'l-islâm.“
Mânâsi:
„Ey kalbleri döndüren (kalblere hükmeden) Allâh'im; benim kalbimi dinin ve Islâmî itâatin üzerine sâbit kil.“
Zengin Olmak İçin
Biiznillah, zengin olmak için su duâyi üçer defa sabah aksam okumalidir:
يَا حَمِيدَ الْفِعَالِ ذَا الْمَنِّ عَلَى جَمِيعِ خَلْقِهِ بِلُطْفِهِ
„Yâa Hamiyde'l fiaali zelmenni alâa cemii i halkihii bilutfihii.“
Mânâsi:
„Ey bütün yaptiklari övülmeye lâyik olan ve lütfu ile bütün mahlûkâtina ihsan sahibi olan (Allâh'im)“
Helâdan Çıkınca Okunacak Duâ
اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِى اَذْهَبَ عَنِّى اْلاَذَى وَعَافَانِى مِنْ ذَلِكَ
„Elhamdü lillâhillezî ezhebe annel ezâ ve aafâanii min zâlik.“
Mânâsi:
„Hamd olsun O Allâh'a ki, bizden ezâyi giderdi ve ondan beni kurtardi.“
Helâdan çikinca bu duâyi okumaya devam edenler idrar ve abdest yollarinda hastalik görmezler.
Helâ ve hamama sol ayakla girilir, sag ayakla çikilir. Eve ve câmiye ise sag ayakla girilir, sol ayakla çikilir.
Hasan Arikan - www.ihya.org - Muhtasar Ilmihal
InşeAllah hergün bir ders paylaşacağım, öğrenelim, çocuklarımıza, çevremize de öğretelim...
O günkü ders ile ilgili sualleri de yorumlarda belirtirseniz hem müzakeresini yapalım hem de cevabını sunalım. İnşeAllah...
1.DERS
İLMİHAL NEDİR?
Müslümanların inanç ve ibadetle ilgili öğrenmeleri icabeden hususları bildiren ilimdir.
Peygamber Efendimiz (s .a.v.) "ilim öğrenmek her Müslüman erkek ve kadın üzerine farzdır." buyurmuşlar. Kainatın Efendisinin bu mübarek sözleriyle Müslümanlara farz olduğunu açıkladığı ilim, muhakkak ki, onların dünya ve ahiret saadetini kazanmalarına yarayacak
olan " İlmihaldir. İşte bunun içindir ki, her Müslüman erkek ve kadının inanç ve ibadet bakımından kendisine lazım olan meseleleri öğrenmesi farzdır . "Zarürat-ı Diniyye" denilen bu mühim mevzuları öğrenip inanmadıkça insan, tam ve kamil bir Müslüman olamaz.
DiN NEDİR?
Din, akıl sahiplerini kendi irade ve istekleriyle dünya ve ahirette saadet ve selamete kavuşturan ilahi kanundur.
Allahü Teala hazretleri, ilk insan ve ilk peygamber Adem aleyhisselam'dan itibaren insanlara peygamberleri vasıtası ile dini bildirmiştir . Allahü Teala dinimizi Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) ile tamamlamıştır . Bu dine İslam denir. İslam dinine inanan kimseye müslüman denir. Biz de Elhamdülillah Müsümanız.
Îmanın Şartları
· Allâhü Teâlâ'ya İman
1. Allâhü Teâlâ'ya inanmak,
2. Meleklerine inanmak,
3. Kitaplarina inanmak,
4. Peygamberlerine inanmak,
5. Âhiret gününe inanmak,
Kadere; hayir ve serrin Allâh'tan olduguna, öldükten sonra dirilmenin hak olduguna inanmaktir.
Imanin bu alti sartindan birini kabul etmeyen, hepsini inkâr etmis sayilir. Meselâ, imanin bes sartini kabul edip, âhirete inanmayan kimse müslüman olamaz.
Kelime-i Şehâdet
Islâm'in birinci sarti olan kelime-i sehâdet sudur:
اَشْهَدُ اَنْ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ
„Eshedü en lâ ilâhe illallâh ve eshedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh“
Mânâsi:
„Ben sehâdet ederim ki, Allâh'dan baska ilâh yoktur. Yine sehâdet ederim ki, Muhammed aleyhisselâm onun kulu ve resûlüdür.“
Guslün Farzları
Guslün farzlari üçtür:
1. Agiza su vermek,
2. Burna su vermek,
3. Bütün bedeni yikamak,
Guslün Sünnetleri
1. Niyet etmek
2. Besmele çekmek,
3. Önce avret mahallini yikamak,
4. Önce basina, sonra sag, daha sonra sol omuzuna üçer defa su dökmek ve her defasinda vücudu ovmak,
5. Avret mahallini örtülü tutmak.
Ef'âl-i Mükellefîn
· Ef'âl-i Mükellefîn Sekizdir
İslâm dîni akıllı ve bâliğ olan müslüman erkek ve kadınlara bazı emir ve yasaklarda bulunmuştur. Bu emir ve yasaklara teklif, müslümanlara da mükellef denir. Mükelleflerin işlemeleri veya işlememeleri gereken şeylere ef'âl-i mükellefîn denir.
Salât-ı Fethiyye
اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ الْفَاتِحِ لِمَا اُغْلِقَ وَالْخَاتِمِ لِمَا سَبَقَ نَاصِرِ الْحَقِّ بِالْحَقِّ وَالْهَادِى اِلَى صِرَاطِكَ الْمُسْتَقِيمِ وَعَلَى آلِهِ حَقَّ قَدْرِهِ وَمِقْدَارِهِ الْعَظِيمِ
„Allâahümme salli ve sellim ve bâarik alâa seyyidinâ Muhammedini'l-fâtihi limâa uglika ve'l-hâtimi limâa sebeka nâasiri'l-hakki bi'l-hakki ve'lhâadii ilâa sirâatike'l müstakiym ve alâa âalihii hakka kadrihii ve mikdâarihi'laziym.“
Mânâsi:
„Allâh'im salât ve selâm eyle ve mübarek kil; kilitlenmislerin açicisi, öncekilerin sonuncusu, Hakka hak ile yardimci, dogru yoluna hidâyet eden Efendimiz Muhammed'e ve onun ehl-i beytine onun kadrince ve azîm mikdarinca.“
Salât-ı Münciye
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلاَةً تُنْجِينَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ اْلاَحْوَالِ وَاْلآفَاتِ وَتَقْضِى لَنَا بِهَا جَمِيعَ الْحَاجَاتِ وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ السَّيِّئَاتِ وَتَرْفَعُنَا بِهَا عِنْدَكَ اَعْلَى الدَّرَجَاتِ وَتُبَلِّغُنَا بِهَا اَقْصَى الْغَايَاتِ مِنْ جَمِيعِ الْخَيْرَاتِ فِى الْحَيَاتِ وَبَعْدَ الْمَمَاتِ اِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ
„Allâahümme salli alâa seyyidinâa Muhammedin ve alâa âali seyyidinâa Muhammedin salâaten tünciinâa bihâa min cemî'il-ehvâali ve'l âafâat. Ve takdiy lenâa bihâa cemî'alhaacâat ve tütahhirunâa bihâa min cemî'is-seyyi'âat ve terfeunâa bihâa indeke a'led-derecâat ve tübelligunâa bihâa aksa'l gaayâat. Min cemî'il-hayrâti fi'l-hayâati ve ba'del-memâat. Inneke alâa külli sey'in kadiyr.“
Mânâsi:
„Allâh'im, Efendimiz Muhammed'e ve ehl-i beytine bizi bütün korku ve âfetlerden kurtaracagin, bütün ihtiyaçlarimizi gönderecegin, bütün günahlarimizdan temizleyecegin, nezdindeki derecelerin en yücesine yükseltecegin, hayatta ve ölümden sonra bütün hayirlarin nihâyetine ulastiracagin sekilde râhmet eyle. Muhakkak sen her seye kaadirsin.“
Kunut Duâları
اَللَّهُمَّ اِنَّا نَسْتَعِينُكَ وَنَسْتَغْفِرُكَ وَنَسْتَهْدِيكَ وَنُؤْمِنُ بِكَ وَنَتُوبُ اِلَيْكَ وَنَتَوَكَّلُ عَلَيْكَ وَنُثْنِى عَلَيْكَ الْخَيْرَ كُلَّهُ نَشْكُرُكَ وَلاَ نَكْفُرُكَ وَنَخْلَعُ وَنَتْرُكُ مَنْ يَفْجُرُكَ
اَللَّهُمَّ اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَلَكَ نُسَلِّى وَنَسْجُدُ وَاِلَيْكَ نَسْعَى وَنَحْفِدُ نَرْجُو رَحْمَتَكَ وَنَخْشَى عَذَابَكَ اِنَّ عَذَابَكَ بِالْكُفَّارِ مُلْحِقٌ
"Allaahümme innâa nesteiynüke Ve nestegfiruke ve nestehdiyk Ve nü'minübike ve netüübü ileyk Ve netevekkelü aleyk Ve nüsnii aleykelhayra küllehüü nesküruke velâa nekfürük Ve nahleu ve netrukü men yefcürük.
Allâahümme iyyâake ne'büdü ve leke nüsallii ve nescüdü ve ileyke nes'aa ve nahfidü nercüü rahmeteke ve nahsâa azâabeke inne azâabeke bilküffâari mülhik."
Mânâsi:
"Allâh'im, senden yardim, hidayet ve magfiret dileriz. Sana iman eder, sana tevbe eder, sana güvenip dayaniriz. Her hayirla zâtini senâ eder (nîmetlerine) sükrederiz. Asla seni (inkâr ile) küfretmeyiz. Sana isyan edenleri hal'ederiz ve terk ederiz.
Allâh'im, ancak sana ibâdet eder, sadece senin için namaz kilar ve secde ederiz. Ancak sana (kulluk) için çalisir ve kosariz. Rahmetini umar, âzabindan da korkariz. Zira senin azabin kâfirlere ulasicidir."
Mâûn Sûresi (Eraeytellezii...)
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
اَرَاَيْتَ الَّذِى يُكَزِّبُ بِالدِّينِ ﴿﴾ فَذَلِكَ الَّذِى يَدُعُّ الْيَتِيمَ ﴿﴾ وَلاَ يَحُضُّ عَلَى طَعَامِ الْمِسْكِينِ ﴿﴾ فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّينَ ﴿﴾ اَلَّذِينَ هُمْ عَنْ صَلاَتِهِمْ سَاهُونَ ﴿﴾ اَلَّذِينَ هُمْ يُرَاؤُنَ ﴿﴾ وَيَمْنَعُونَ الْمَاعُونَ ﴿﴾
“Bismillâahi'r -rahmâani'r-rahiym
Eraeytellezii yükezzibü biddiyn.
Fezâalikellezii yedü'ul yetiym
Velâa yehuddu alâa ta'aamil miskiyn
Feveylül lil musalliyn
Elleziyne hüm an salâatihim sâahüün
Elleziyne hüm yüraaa üüne ve yemneuunel mâauun“
Meali:
„Dini yalan sayani gördün mü? Iste yetimi unf ü siddetle iten, yoksulu doyurmayi tesvik etmeyen odur. Fakat veyl! Namaz kilanlarin vay hâline ki, onlar namazlarindan gaafildirler, onlar riyakârlarin tâ kendileridir. Zekâti da men'ederler onlar.“
Nâs Sûresi (Kul Euuzü birabbinnaas...)
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ ﴿﴾ مَلِكِ النَّاسِ ﴿﴾ اِلَهِ النَّاسِ ﴿﴾ مِنْ شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ ﴿﴾ اَلَّذِى يُوَسْوِسُ فِى صُدُورِ النَّاسِ ﴿﴾ مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ ﴿﴾
„Bismillâahi'r -rahmâani'r-rahiym
Kul euuzü birabinnâas
Melikinnâas
Ilâahinnâas
Min serril vesvâasil hannâas
Ellezii yüvesvisü fii sudüürinâas
Minel cinneti vennâas“
Meali:
„De ki: Siginirim insanlarin Rabbine, insanlarin (yegâne) mâlikine, insanlarin ma'bûduna, o sinsi seytanin serrinden, ki o, insanlarin gögüslerine daima vesvese verendir. (O seytan) gerek cinden, gerek insandan (olsun).“
Orucu Bozup Kazâ ve Keffâret İcâbettiren Şeyler
1. Bilerek yemek-içmek
2. Bilerek cinsî münâsebette bulunmak,
3. Bilerek sigara içmek,
4. Ermeni kili denilen toprağı veya çamurunu yahut yemeyi adet edindiği bir çamuru yemek,
5. Gıybet ettikten sonra (orucu bozuldu diye) bilerek orucu bozmak,
6. Hanımının veya sevdiği bir kimsenin tükrüğünü yutmak,
Kureyş Sûresi (Liiylafi...)
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
ِلاِيلاَفِ قُرَيْشٍ ﴿﴾ اِيلاَفِهِمْ رِحْلَةَ الشِّتَاءِ وَالصَّيْفِ ﴿﴾ فَلْيَعْبُدُوا رَبَّ هَذَا الْبَيْتِ ﴿﴾ اَلَّذِى اَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَآمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ ﴿﴾
„Bismillâahi'r -rahmâani'r-rahiym
Li iylâafi kuraysin iylâafihim rihletes sitâaaai vessayyf
Fel ya'büdüü rabbehâazel beytillezii et 'amehüm min cuuiv ve âamene hüm min havvf“
Meali:
„(Bari) Kureys emn ü selâmete, kis ve yaz kendilerini seyrü seferde esenlige (ve garantiye) kavusturdugundan dolayi, su beytin (Kâbe'nin) Rabbine ibâdet etsinler onlar. (O Rab ki,) onlari açliktan (kurtarip) doyuran, kendilerine korkudan eminlik verendir o.“
Haccın Sıhhatinin Şartları
1. İhram (Hac niyeti ile ihrama girmek)
2. Zaman (Zilhicce ayı)
3. Mekân (Kâbe ve Arafat)
4. İslâm. (Yani müslüman olmak)
Hac hakkında daha geniş bilgiye sahip olmak isteyenler “Muhtasar HAC REHBERİ” isimli eserimize müracaat edebilirler.
Meshi Bozan Şeyler
1. Mestin ayaktan çikmasi,
2. Mestler ayakta iken, ayaklardan birinin ekserisinin islanmasi,
3. Mesh müddetinin dolmasi. (Mest giyen kimse seferî degilse, mestini giydigi andaki abdestinin bozulmasindan itibaren 24 saat, seferî ise 72 saat mesheder.)
Ayrica, abdesti bozan her sey meshi de bozar. Bu sebeple, mestin müddeti henüz bitmemisse yeniden alinacak abdestte mestlere yeniden mesh yapilir.
Dört Büyük Melek
1. Cebrâil (a.s.): Cenâb-i Hakk'in kitaplarini peygamberlere getirmeye, yâni vahye memur, Allâh ile resülleri arasinda bir vâsitadir.
2. Mîkâil (a.s.): Bir kisim hâdiselerin; Meselâ rüzgârlarin, yagislarin, hubûbatin ve bitkilerin meydana getirilmesine memurdur.
3. Isrâfil (a.s.): Sûrun üfürülmesi, kiyâmet gününün meydana gelmesi ve insanlarin kiyâmette tekrar dirilmeleri hususlarina memurdur.
4. Azrâil (a.s.): Öleceklerin ruhlarini almaya memurdur.
Ayrica her insanda, vazifeli 384 melâike vardir. Bunlardan, Kirâmen Kâtibîn ve Hafaza melekleri insan ne yaparsa onu yazmakla vazifelidirler.
Duhâ Namazı
Duhâ namazında da yüz sevap vardır. Cenâb-ı Hakk bunun yetmişbeşini dünyada, yirmibeşini âhirette verir. Binâenaleyh duhâ namazı kılmaya devam edenler dünya sıkıntısı çekmezler. Duha namazı, güneş doğduktan 45 dakika sonra 6 rek'at olarak kılınır.
Korkulu Bir Rüya Görünce Yapılacak Duâ
Korkulu bir rüya gören kimse, rüyanın çıkmaması için “Hüvellâhüllezî...” âyetinden başlayıp Haşir sûresi'nin sonuna kadar okur ve bir Fâtiha, onbir ihlâs-ı şerîf okuyup Peygamberimizin ruhuna hediye ederek,
”Ya Rabbi, eğer gördüğüm şu rüya hayır ise hayrında dâim, şerse hayra tebdil eyle. Hayır ise bize, şerse düşmanlarımıza olsun” diye duâ eder.
Hayırlı bir rüyanın da çabuk çıkması için, yine 1 Fâtiha, 11 İhlâs-ı şerîf okunup, Resûlüllah Efendimize hediye edilmelidir.
Devamında Büyük Fayda Olan Dualar
اَللَّهُمَّ اَرِنَا الْحَقَّ حَقًّا وَارْزُقْنَا اْلاِتِّبَاعَ اِلَيْهِ وَاَرِنَا الْبَاطِلَ بَاطِلاً وَارْزُقْنَا اْلاِجْتِنَابَ عَنْهُ
„Allâahümme erine'l hakka hakkan verzükne'l-ittibâa ileyh ve erinel bâtile bâtilen verzükne'l-ictinâabe anhü.“
Mânâsi:
„Ey benim Allâh'im, bize hakki hak olarak göster ve bizi hakkâ tâbi kil; ve bâtili bâtil olarak göster ve ondan ictinap ettir.“
اَللَّهُمَّ يَا مُقَلِّبَ الْقُلُبِ ثَبِّتْ قَلْبِى عَلَى دِينِكَ وَطَاعَتِكَ اْلاِسْلاَمِ
„Allâhümme yâa mukallibe'l-kuluub, sebbit kalbii alâa diynike ve taatike'l-islâm.“
Mânâsi:
„Ey kalbleri döndüren (kalblere hükmeden) Allâh'im; benim kalbimi dinin ve Islâmî itâatin üzerine sâbit kil.“
Zengin Olmak İçin
Biiznillah, zengin olmak için su duâyi üçer defa sabah aksam okumalidir:
يَا حَمِيدَ الْفِعَالِ ذَا الْمَنِّ عَلَى جَمِيعِ خَلْقِهِ بِلُطْفِهِ
„Yâa Hamiyde'l fiaali zelmenni alâa cemii i halkihii bilutfihii.“
Mânâsi:
„Ey bütün yaptiklari övülmeye lâyik olan ve lütfu ile bütün mahlûkâtina ihsan sahibi olan (Allâh'im)“
Helâdan Çıkınca Okunacak Duâ
اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِى اَذْهَبَ عَنِّى اْلاَذَى وَعَافَانِى مِنْ ذَلِكَ
„Elhamdü lillâhillezî ezhebe annel ezâ ve aafâanii min zâlik.“
Mânâsi:
„Hamd olsun O Allâh'a ki, bizden ezâyi giderdi ve ondan beni kurtardi.“
Helâdan çikinca bu duâyi okumaya devam edenler idrar ve abdest yollarinda hastalik görmezler.
Helâ ve hamama sol ayakla girilir, sag ayakla çikilir. Eve ve câmiye ise sag ayakla girilir, sol ayakla çikilir.
Hasan Arikan - www.ihya.org - Muhtasar Ilmihal
Similar topics
» ilmihal Öğrenmenin Ehemniyeti
» İlmihal Okumanın önemi
» Doğruluk nedir? Mürüvvet nedir?
» İLMİHÂL: KAZÂ NAMAZLARI
» Mutlaka ilmihal okuyun
» İlmihal Okumanın önemi
» Doğruluk nedir? Mürüvvet nedir?
» İLMİHÂL: KAZÂ NAMAZLARI
» Mutlaka ilmihal okuyun
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz