baba oğul
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

TAŞİKARDİ NEDİR? NEDENLERİ NELERDİR?BİTKİSEL TEDAVİ

Aşağa gitmek

TAŞİKARDİ NEDİR? NEDENLERİ NELERDİR?BİTKİSEL  TEDAVİ Empty TAŞİKARDİ NEDİR? NEDENLERİ NELERDİR?BİTKİSEL TEDAVİ

Mesaj  Admin C.tesi Ekim 25, 2014 5:09 pm

TAŞİKARDİ NEDİR? NEDENLERİ NELERDİR?

Taşikardi, kalbin normalden daha hızlı atması durumudur. İstirahat halindeki bir kişide kalp dakikada 60 ile 100 defa arasında atar. Normal olan değer aralığı budur. Ancak eğer taşikardi varsa, kalbin üst kulakçıkları, alt karıncıkları ya da her ikisinde birden atım hızı önemli ölçüde artmıştır.
TAŞİKARDİ NEDİR? NEDENLERİ NELERDİR?
TAŞİKARDİ OLANLAR PORTAKAL SUYU,GREYFURT VE KAHVEDEN UZAK DURMALIDIR.
Kalp atış hızı kalp dokuları üzerinden gönderilen elektrik sinyalleri ile kontrol edilir. Kalpte elektrik sinyallerinin anormal şekilde hızlı iletilmesi durumunda Taşikardi oluşur.

Sponsorlu Bağlantılar

Bazı durumlarda, taşikardi hiçbir belirti ya da komplikasyona neden olmaz. Ancak, taşikardi ciddiye alınması gereken bir durumdur. Normal kalp fonksiyonlarını bozabilir, inme riskini artırabilir ya da ani kalp durması ya da ölümlere de neden olabilir.
Uygulanan tedavi seçenekleri hızlı kalp atışını kontrol etmeye veya taşikardiye sebep olan hastalıkları tedavi etmeye yönelik olmaktadır.

TAŞİKARDİNİZ OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kalp çok hızlı attığında, vücudun geriye kalan organ ve dokularına etkili şekilde kan pompalanamaz. Dolayısıyla vücutta oksijen yetersizliği oluşabilir. Taşikardi belirtilerine aşağıdaki etkenler neden olabilir:
• Baş dönmesi
• Nefes darlığı
• Hızlı nabız
• Kalp çarpıntısı
• Göğüs ağrısı
• Bayılma

Taşikardisi olan bazı insanlarda hiçbir belirti olmaz. Bu kişilerde taşikardiye genellikle bir fiziki muayene sırasında ya da elektro diyagramlı bir kalp testi sırasında karşılaşılır.

Ne zaman doktora görünmelidir?

Bir dizi olumsuz koşul taşikardi belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Belirtileri takiben doğru tanı konması ve uygun tedaviye başlanması önemlidir. Sizde veya çocuğunuzda herhangi bir taşikardi belirtisine rastlarsanız doktora görünmeniz önerilir.

Eğer bayıldıysanız veya birkaç dakikadan fazla süren nefes darlığı ya da göğüs ağrısı şikâyetleriniz varsa acil tıbbi yardım almanız gerekir.

NEDENLERİNE DİKKAT!!!

Taşikardi kalbin normal pompalama ritmini kontrol eden elektrik uyaranlarını bozan faktörlerden kaynaklanmaktadır. Kalpteki elektrik sinyallerinin iletim sistemini bozan birçok etken vardır. Bu etkenler şunlardır:
• Herhangi bir kalp hastalığından dolayı kalp dokularında hasar meydana gelmesi,
• Doğuştan kalpteki elektrik iletiminde problem olması (konjenital kusur),
• Kalpte sonradan ya da doğuştan anormallik olması,
• Yüksek tansiyon,
• Sigara içilmesi,
• Yüksek ateş,
• Çok fazla alkol tüketimi,
• Kafeinli içeceklerin fazla tüketilmesi,
• Bazı ilaçların yan etkisi,
• Kokain gibi uyuşturucuların kullanımı,
• Elektriksel uyarıların iletilmesi için kullanılan elektrolitlere gerekli olan minerallerde dengesizlik oluşması,
• Aşırı aktif tiroid bezi (hipertiroidi).

Bazı durumlarda ise taşikardinin kesin nedeni tespit edilemez.

Kalbin elektrik devresi

Kalp iki üst kulakçık ve iki alt karıncık olmak üzere dört bölmeden oluşur. Kalp ritmi normalde “Sinüs düğümü” adı verilen doğal bir kalp pili tarafından kontrol edilmektedir. Sinüs düğümü normalde her kalp atışını başlatmak için elektrik sinyalleri üretmektedir.

Sinüs düğümünden çıkan elektriksel uyaranlar kulakçıklara ulaşmak üzere ilerler. Bu sinyaller kulakçıkların kasılarak karıncıklara kan pompalamasını sağlar. Elektrik sinyalleri kulakçıklardan karıncıklara geçmek için AV düğümü adı verilen hücre kümelerinden geçmelidir. Bu geçiş esnasında sinyaller biraz yavaşlatılır. Bunun nedeni karıncıkların yeterince kanla dolmasına zaman tanımaktır.

AV düğümlerinden geçip karıncıklara ulaşan elektrik sinyalleri karıncıkların da kasılarak akciğere ve vücudun geri kalanına kan pompalanmasını sağlar.

Taşikardi Türleri nelerdir?

Elektrik sinyallerinde meydana gelen bir sorun kalbin normalden daha hızlı atmasına ve Taşikardiye sebep olur. Taşikardinin yaygın türleri arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:

• Atriyal fibrilasyon.

Kulakçıklardaki kaotik elektriksel uyarıların neden olduğu hızlı kalp atımıdır. Bu sinyaller, kulakçıklarda hızlı, zayıf ve koordine olmayan kasılmalara neden olabilir. Atriyal fibrilasyon geçici olabilir, ancak bazı atakları tedavi edilmediği sürece geçmemektedir.
Atriyal fibrilasyon olan çoğu kişide kalp hastalığı veya yüksek tansiyon ile ilişkili yapısal anormallikler vardır. Atriyal fibrilasyona neden olabilecek diğer faktörlere kalp kapak bozukluğu, hipertiroidi veya aşırı alkol kullanımı örnek verilebilir.

• Sinüs Taşikardisi.

İnsan vücudu kan akışı ve kan basıncını sağlamak üzere çeşitli geri beslemeler gerçekleştirir. Kan düştüğünde kalp atışları hızlanmaya başlar ve kan basıncı da dolaylı olarak artmaya çalışır. Bu duruma refleks taşikardisi denir. Kan hacminin azalması ya da kan akışında beklenmeyen değişimlere tepki olarak bu durum gerçekleşebilir. En genel neden ise genellikle “ortostatik hipertansiyon” olmaktadır. Nadir olarak görülmelerine rağmen “hiperventilasyon” ve bazı enfeksiyonlar da taşikardiye neden olabilmektedir.

Sempatik sinir sistemindeki  uyarıların artması kalp atışlarında da artışa yol açar. Uyaranların artması doğrudan kalpteki sempatik sinir liflerini ve endokrin sistemini etkileyerek adrenalin salgılanmasını sağlar. Sempatik sinir sistemindeki uyaranlar genellikle psikolojik veya fiziksel stres durumlarında artmaktadır. Aynı durum kokain tarzı maddelerin kullanılması ile de oluşabilir. Endokrin sistemdeki düzensizliklerden dolayı artan salgılar taşikardiye sebep olur.

• Ventriküler taşikardi.

Ventriküler taşikardi, potansiyel olarak karıncıklardan dolayı oluşan ve hayatı ciddi şekilde tehdit eden bir kardiyak aritmi durumudur. 120 ile 250 arasında kalp atışlarına neden olan geniş kapsamlı bir taşikardi türüdür. Ventriküler taşikardi, daha ciddi düzeyde ventriküler fibrilasyonlara sebep olabilen taşikardi tipidir. Genellikle miyokardiyal kalp ataklarına sebep olmaktadır.

• Egzersiz kaynaklı ventriküler taşikardi.

Bu taşikardi türü ani ölümlere neden olabilmektedir. Özellikle birden fazla kalp hastalığı olan kişilerde sol karıncığın fonksiyonunu yitirmesiyle ortaya çıkar. Bu tür taşikardide, yüksek kalp ritimleri normal olarak bir kaç saniye ile bir kaç dakika arasında geçer.

• Supraventriküler taşikardi.

Atriya tipi ventrikülerden meydana gelen bir taşikardi türüdür. Paroksimal Atriyal taşikardi (PAT) şeklinde de adlandırılır. Bilinen bir dizi Supraventriküler taşikardi türü vardır.

• Nodal reentrant taşikardi.

En sık rastlanılan taşikardi tipidir. Dar kapsamlı bir taşikardidir. Adenositine içeren ilaçlar ya da  Valsalva manevrası oldukça etkili sonuçlar vermektedir.

KİMLER RİSK TAŞIYOR?

Kalbi yoran ya da kalp dokularında hasara yol açan bir dizi etken taşikardiye de sebep olabilir ve taşikardi riskini arttırabilir. Yapılacak olumlu yaşam tarzı değişiklikleri veya tıbbi tedaviler aşağıdaki faktörler ile ilişkili riskleri azaltabilir:
• Kalp hastalığı
• Yüksek tansiyon
• Sigara
• Aşırı alkol kullanımı
• Aşırı kafein kullanımı
• Bazı ilaçların kullanımı
• Psikolojik stres veya kaygı düzeyleri gibi.

Diğer risk faktörleri

Taşikardi riskini arttıran diğer faktörler ise şunlardır:

• İlerlemiş yaş. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak kalpte de meydana gelen yaşlanma taşikardi riskini arttırmaktadır.
• Ailede taşikardi. Eğer ailede taşikardi ya da diğer kalp ritim bozukluğu öyküsü varsa, taşikardi riski olabilmektedir.

TAŞİKARDİ İLE OLUŞAN ŞİKAYETLER NELERDİR?

Taşikardiye bağlı olarak gelişen komplikasyonların şiddeti taşikardi tipine, kalbin hızlı atım oranına, süresine ve diğer kalp hastalıklarının varlığına bağlı olarak değişebilir. Görülebilecek olası komplikasyonlar ise şunlardır:
• Felç veya kalp krizine neden olabilen kan pıhtıları,
• Kalbin vücuda kan pompalamada yetersiz kalması (kalp yetmezliği),
• Sık sık bayılma nöbetleri geçirilmesi,
• Ani ölüm (genellikle sadece ventriküler taşikardi ve ventriküler fibrilasyon ile ilişkili olmaktadır.

Kalbin Hızlı Atması Bitkisel Çözüm:

Tedavi için gerekli malzeme : Pekmez, üzüm sirkesi.
Hazırlanışı : 1 çay bardağı pekmeze 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi konup, içilir.
TAŞİKARDİ OLANLAR PORTAKAL SUYU,GREYFURT VE KAHVEDEN UZAK DURMALIDIR.
KIRK KİLİT OTU ÇAYI DEMLENİR 5 DAKİKA SONRA BİR BARDAK İÇİLİR.

-Kahve veya çayı fazla kaçırması
- uykusuz kalma,
-gereksiz ve aşırı heyecanlanma,
-korkup telaşlanma...

Hemen her hasta çarpıntı ile tanıştığında aynı soruları sorar: Ölecek miyim?.. Kalbim duracak mı?.. Kalp Krizi mi geçiriyorum?.. Kısacası kalp çarpıntıları ister hastalıktan, korkudan, heyecandan, ister sevgiden aşktan gelsin, fark etmez. Her zaman ve herkes için ürkütücü ve korkutucudur.

Kafeinin fazlaca tüketimi çarpıntının en sık nedenidir. Kahvenin, çayın ve çikolatanın fazlaca tüketimini izleyen üç beş saat içinde oluşan, özellikle Uyku kaçması sorunu ile birlikte olan çarpıntılarda, kafein etkisi akla gelmelidir.

Kafeinle ilişkili kalp çarpıntıları seyrek ve düzensiz bir kaç kalp atımının hissedilmesinden ibarettir. Hastalar bunu ‘kalplerinin yanlış vurular yapması’ gibi algılar ve ifade ederler. Kalbinizin atma sayısını ve atma hızını kontrol eden elektrik devresini yöneten anahtar nokta ve kontrol merkezi olan ‘sinüs düğümü’ olağandışı bir iki atımdan hemen sonra süratle duruma el koyar. Kalbiniz bu merkezi otoritenin yönetimine girer, düzenli ve ritmik atımlar yeniden başlar.

Kafein dışında alkolün ve sigarada bulunan nikotinin de çarpıntıya nedeni olabileceklerini bilmelisiniz. Hızla alınan fazla miktarda sert içkilerden, art arda içilen Sigara ve purolardan sonrada çarpıntı olabilmektedir.

Aşırı ve uzun süreli yoğun çalışmaların, farkına varılmadan biriken kronikleşmiş yorgunlukların, uzun süren üzüntü, düş kırıklığı ve korkuların da çarpıntı nedeni olabildiklerini biliyoruz.

Çarpıntı sorunu ile karşılaştığınızda panik yapmayın, korkup telaşlanmayın. Gevşemeye, rahat bir yere oturup dinlenmeye çalışın.

Derin derin nefes almaya başlayın. Soğuk bir içicek içmeyi deneyin. Şiddetli öksürmek, ellerinizi soğuk suya batırmak, ‘ıkınmak’ gibi manevraları deneyin.
Bazı ilaçların (potasyum kaybı yapan, idrar söktürücüler), hipertansiyon, kalp damar hastalıkları ve nörolojik bazı sorunların çarpıntınızın altında yatan gizli nedenler olabileceklerini de hatırlayın. İlk fırsatta tıbbi bir kontrolden geçmeyi de unutmamalısınız.
Yasal Uyarı: Uyarı: Bu sayfada yer alan bilgilerin hiç biri doktor önerisi niteliğinde bilgi değildir ve hiç bir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik tanı, teşhis ve tedavi gibi amaçlar için olarak kullanılmamalıdır.

Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 4942
Kayıt tarihi : 12/01/09
Yaş : 51

https://moral.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz